Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

ΠΕΡΣΕΣ ΚΑΙ ΑΒΑΡΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ

Όταν ανέβηκε στο θρόνο του Βυζαντίου ο Ηράκλειος (αρχές του 7ου αι.)βρήκε την αυτοκρατορία σε πολύ κακή κατάσταση.

Οι Άβαροι και οι Πέρσες ερήμωναν τα πάντα, η οικονομία ήταν σε άθλια κατάσταση και οι εχθροί γενικά απαιτούσαν υπέρογκα ποσά για να κλείσουν ειρήνη.

Για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση ο Ηράκλειος είχε την τύχη να δεχτεί τη βοήθεια του πατριάρχη Σέργιου αφού του έδωσε χρήματα και πολύτιμα σκεύη τη Εκκλησίας να τα διαθέσει όπως αυτός ήθελε.

Έτσι ο Ηράκλειος έκλεισε ειρήνη με τους Αβάρους, ενώ παράλληλα μοίρασε γη στους στρατιώτες των συνόρων, για να υπερασπίζονται αποτελεσματικά τα σύνορα της αυτοκρατορίας.

Μετά από αυτές τις προετοιμασίες στράφηκε κατά των Περσών που με το βασιλιά τους Χοσρόη είχαν κατακτήσει τις νοτιοανατολικές επαρχίες και είχαν μεταφέρει τον τίμιο Σταυρό στην πρωτεύουσά τους Κτησιφώντα.

Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος έκανε δύο εκστρατείες κατά των Περσών Στην πρώτη βάδισε κατά της Περσίας, αναγκάζοντας τον περσικό στρατό που βρίσκονταν στην Μ. Ασία να γυρίσει γρήγορα πίσω στην Περσία

Στη δεύτερη εκστρατεία οι Πέρσες τον αιφνιδίασαν, πολιορκώντας την Κων/πολη σε συνεργασία με τους Αβάρους.

Οι Βυζαντινοί όμως κατόρθωσαν να αποκρούσουν τις επιθέσεις των Αβάρων σε στεριά και θάλασσα, με πρωταγωνιστές τον πατριάρχη Σέργιο και το μάγιστρο(πρωθυπουργό) Βώνο, στους οποίους είχε ανατεθεί η φύλαξη της Πόλης. Έτσι οι Πέρσες έλυσαν την πολιορκία τους και επέστρεψαν στην πατρίδα τους

Τη σωτηρία της Πόλη οι κάτοικοι την απέδωσαν στην Παναγία και έψαλλαν προς τιμή της τον Ακάθιστο Ύμνο.


Ο Ηράκλειος ενθαρρυμένος από αυτή την επιτυχία, νίκησε τους Πέρσες και τους υποχρέωσε να κλείσουν ειρήνη, απελευθέρωσε τις υπόδουλες Βυζαντινές επαρχίες, ξαναπήρε τον Τίμιο Σταυρό,


επέστρεψε θριαμβευτής στην Κωνσταντινούπολη και μεγάλωσε ξανά τα σύνορα της αυτοκρατορίας.

ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΔΡΟΜΩΝΕΣ

Ο Δρόμων ή Δρόμωνας (dromon, corvette) υπήρξε ο επικρατέστερος τύπος πλοίου του Βυζαντινού πολεμικού ναυτικού.
Ο Δρόμων έφερε δύο σειρές κουπιών ανά πλευρά, με δυο κωπηλάτες ανά κουπί (ήταν δηλαδή σύμφωνα με την αρχαία ναυτική ορολογία δίκροτη τετριήρης) με πλήρωμα περίπου 200 ερέτες (κωπηλάτες). Έφερε επίσης ιστίο (πανί) στον κύριο ιστό του (κατάρτι). Στο κατάστρωμά του επέβαιναν πολεμιστές που επεδίωκαν όμως την από κοντά μάχη με τον εχθρό.


ΕΡΩΤΗΣΗ(στειλε με email)

Την Πόλη στη διάρκεια της πολιορκίας της από τους Αβάρους και τους Πέρσες, προφύλαξαν τα ισχυρά της τείχη. Προσπάθησε να σκεφτείς :

1. Περιπτώσεις στις οποίες έγινε κάτι ανάλογο στην αρχαία ελληνική ιστορία

2. Συνθήκες προφύλαξης φυτών και ζώων από δύσκολες καιρικές συνθήκες