Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

ΦΙΛΟΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

Δορυφορική φωτογραφία της Χίου Το γνωστό μαστιχόδεντρο της Χίου



Η ακατέργαστη μαστίχα Χίου



Το 8ο Δημοτικό Σχολείο Χίου και η επίσημη ιστοσελίδα του εδώ


Το σχολείο "Λιτλ Τορ" Νέας Υόρκης και η επίσημη ιστοσελίδα του εδώ


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1)Οι μαθητές ποιων σχολείων ανέπτυξαν αλληλογραφία σύμφωνα με το κείμενο και τις παραπάνω φωτογραφίες;

2)Τι είδους δώρα αντάλλαξαν οι μαθητές των δύο σχολείων;

3) Βρες το νησί της Χίου στο χάρτη. Σε ποιο νησιωτικό σύμπλεγμα ανήκει;

ΚΑΘΑΡΕΥΟΥΣΑ

Η καθαρεύουσα είναι λόγια μορφή της Ελληνικής γλώσσας η οποία προτάθηκε τον 18ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα στην Ελλάδα από συγγραφείς, εφημερίδες και τον κρατικό μηχανισμό.
Τη μορφή αυτή πρότεινε ο Αδαμάντιος Κοραής (1748-1833), Έλληνας φιλόλογος επηρεασμένος από τις ιδέες του διαφωτισμού. Σκοπός του με την καθαρεύουσα ήταν να «καθαριστεί» η ελληνική γλώσσα από τις ξένες επιδράσεις (τουρκικές και σλαβικές) που είχε δεχτεί κατά τη μακρά παραμονή αυτών των δυο εθνοτικών ομάδων στην ελληνική χερσόνησο.
Η καθαρεύουσα έχει πολλά στοιχεία από την αρχαία ελληνική γλώσσα και αποτελεί ένα ενδιάμεσο κρίκο με την ελληνική δημοτική γλώσσα. Στην καθαρεύουσα χρησιμοποιείται αποκλειστικά το πολυτονικό σύστημα.
Χρησιμοποιήθηκε από το επίσημο Ελληνικό κράτος μέχρι το 1976 οπότε και καταργήθηκε από τον τότε υπουργό Παιδείας Γεώργιο Ράλλη η χρήση της και επιβλήθηκε η χρήση της νεοελληνικής γλώσσας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στη διοίκηση. Αρκετά στοιχεία της πέρασαν στη δημοτική αν και ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε μαζικά από το λαό.(από την Βικιπαίδεια)


Παράδειγμα κειμένου στην Καθαρεύουσα


Ὁ ναΐσκος εὐρίσκετο τρεῖς ὥρας μακρὰν τῆς πόλεως καὶ ὁ παπα-Διανέλλος ὁ Πρωτέκδικος εἶχεν ἐπέλθει ἐκεῖ ἀπὸ τῆς πρωίας τοῦ Μεγάλου Σαββάτου, ἀφοῦ ἔλαβεν τὴν ὑπόσχεσιν τοῦ κυρ-Κωνσταντοῦ, ὅτι θὰ ἔφθανε πρὸς τὸ βράδυ διὰ νὰ ψάλῃ καὶ συνεορτάσωσιν ὁμοῦ τὴν Ἀνάστασιν(Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης)

Βλέπεις "στοιχεία" από το παραπάνω κείμενο που δε χρησιμοποιούνται σήμερα στη δημοτική γλώσσα;