Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πεδιάδα ονομάζεται μια μεγάλη και ομαλή έκταση γης, με επίπεδη επιφάνεια και χαμηλή βλάστηση. Η πεδιάδα λέγεται και κάμπος. Στην Ελλάδα καλύπτουν το 1/5 του εδάφους της.


Κοιλάδα είναι μια μικρή πεδιάδα ανάμεσα σε βουνά ή λόφους.



Οροπέδιο είναι μια πεδινή έκταση πάνω σε όρος ή λόφο

Εάν ένα τμήμα της πεδιάδας έχει άμεση σχέση με παραθαλάσσια περιοχή, καταλήγει δηλαδή στη θάλασσα τότε χαρακτηρίζεται ως παράλια πεδιάδα. Αντίθετα η πεδιάδα που περιβάλλεται από ορεινούς όγκους και δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα χαρακτηρίζεται ως ηπειρωτική ή εσωτερική πεδιάδα.

Οι σημαντικότερες πεδιάδες είναι δύο: η παράλια πεδιάδα της Θεσσαλονίκης- Γιαννιτσών

και η ηπειρωτική πεδιάδα της Θεσσαλίας


Οι πεδιάδες όπως και οι κοιλάδες διαρρέονται από συγκεκριμένους ποταμούς που τις αρδεύουν



Οι σπουδαιότερες κοιλάδες είναι των Τεμπών στη Θεσσαλία


και του Καλαμά στην Ήπειρο

και του Αλφειού και Ευρώτα στην Πελοπόννησο


Τα σπουδαιότερα οροπέδια είναι της Τρίπολης και της Μεγαλόπολης στην Πελοπόννησο και του Ομαλού και Λασιθίου(εικόνα κάτω) στην Κρήτη





ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΑ ΚΕΝΑ:


Το έδαφος της χώρας μας είναι μόνο κατά 20% ............................ Η ανοιχτή προς τη θάλασσα πεδιάδα λέγεται...................ενώ αυτή που είναι περιστοιχισμένη από βουνά λέγεται ......................... Μεγαλύτερη πεδιάδα είναι της .....................-...........................Μεγάλος είναι και ο ............................... κάμπος. Η ............................ είναι ένα στενό πεδινό κομμάτι ανάμεσα σε δυο βουνά, που διασχίζεται από ένα ................................. Η κοιλάδα των .................................. στη Θεσσαλία διαρρέεται από τον ποταμό .......................... Μεγάλες κοιλάδες είναι του ........................... και του ................................ στην Πελοπόννησο και του ........................... στην Ήπειρο. Μεγαλύτερο ........................... είναι αυτό της Τρίπολης.