Οι Έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό ή οι πολίτες άλλων χωρών με ελληνική καταγωγή λέγονται απόδημοι, ομογενείς ή Έλληνες της διασποράς.
Το φαινόμενο της αποδημίας των Ελλήνων ξεκίνησε από τα αρχαία χρόνια, ακόμα και στη μυθολογία συναντάμε στοιχεία παρόμοια(Ιάσονας). Από τον 6ο αιώνα π. Χ. έχουμε την πρώτη φάση της διασποράς των Ελλήνων, σε εδάφη της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου. Φυσικά ο κυριότερος λόγος ήταν η αναζήτηση καλύτερης τύχης και οι πολεμικές συγκρούσεις στις περιοχές που έμεναν.
Η μεγάλη μετακίνηση των ανθρώπων σε ξένες χώρες έγινε στις αρχές του 20ου αιώνα αλλά και μετά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Τότε η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας μας, οι πολιτικές και πολεμικές αναταραχές ήταν τα αίτια που ώθησαν πολλούς Έλληνες στην αναζήτηση εργασίας σε χώρες της Αμερικής,
της Αφρικής, στην Αυστραλία, στον Καναδά αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ουκρανία, η Ρωσία, η Βρετανία.
Οι Έλληνες της διασποράς υπολογίζονται σε 4 με 5 εκατομμύρια. Προσπαθούν εκεί που ζουν να έχουν "ζωντανή" την εθνική τους ταυτότητα και το σύνδεσμο με την Ελλάδα.
Τα ήθη και τα έθιμα, οι παραδόσεις, η συμμετοχή σε θρησκευτικές και εθνικές επετείους, η οργάνωση σε συλλόγους είναι μερικά από τα "εφόδια" των Ελλήνων της διασποράς ώστε να διατηρήσουν τη γλώσσα, τη θρησκεία και την εθνική συνείδηση των παλιών αλλά και νέων Ελλήνων.
Η Ελληνοαμερικανική Εκπαιδευτική Προοδευτική Οργάνωση (A.H.E.P.A.) είναι ο μεγαλύτερος Ελληνοαμερικανικός Οργανισμός που περιλαμβάνει τις Η. Π. Α., τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και έχει σκοπό να προστατέψει τους μετανάστες από τις προκαταλήψεις και την ξενοφοβία. Προωθεί τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού, την καλλιέργεια υπεύθυνων πολιτών καθώς και την οικογενειακή πρόοδο των μελών της.
Αλλά και το ελληνικό κράτος ενδιαφέρεται γι αυτούς μέσω διαφόρων θεσμών, όπως η Γενική Γραμματεία και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού(Σ.Α.Ε.). Το Σ.Α.Ε. έχει μόνιμη έδρα τη Θεσ/νίκη, ιδρύθηκε το 1995 με Προεδρικό Διάταγμα και λειτουργεί ως αυτόνομος μη κυβερνητικός οργανισμός και ασχολείται με όλα τα θέματα που απασχολούν τον Απόδημο Ελληνισμό.
Ακόμα το κράτος φροντίζει για τη γλωσσική εκπαίδευση και γενικότερα για την μορφωτική υποστήριξη των νέων, παρέχει διευκολύνσεις(μειωμένα εισιτήρια - προγράμματα ανταλλαγής) ιδίως στους νέους της διασποράς, ώστε να επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα.