Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ-Η ΗΛΕΚΤΡΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ(1)

Είπαμε στο προηγούμενο μάθημα ότι όταν ένα πηνίο διαρρέεται από ρεύμα συμπεριφέρεται σα μαγνήτης. Όμοια και όταν ένας μόνιμος μαγνήτης περιστρέφεται μέσα σε πηνίο, τότε παρατηρείται ροή ηλεκτρονίων, δηλαδή ηλεκτρικό ρεύμα. Ηλεκτρισμός και μαγνητισμός λοιπόν είναι φαινόμενα που έχουν στενή σχέση και μελετούνται ταυτόχρονα. Ο κλάδος της Φυσικής που μελετά τα ηλεκτρικά και μαγνητικά φαινόμενα και τα αποτελέσματά τους λέγεται ηλεκτρομαγνητισμός Αυτός που αφιέρωσε τη ζωή του για να αποδείξει τη σχέση αυτή μεταξύ μαγνητισμού και ηλεκτρισμού ήταν ο Michael Faraday, εφευρέτης του δυναμό και της ηλεκτρογεννήτριας.

Μαγνητικό πεδίο του Faraday


Το δυναμό του ποδηλάτου είναι μια μικρή γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος. Κατασκευάζεται από:
  • ένα πηνίο και
  • ένα μόνιμο μαγνήτη


Όταν η ρόδα του ποδηλάτου γυρίζει, γυρίζει και ο μόνιμος μαγνήτης που βρίσκεται μέσα στο πηνίο, το κύκλωμα διαρρέεται από ρεύμα και το λαμπάκι του ποδηλάτου ανάβει. Όσο πιο γρήγορα περιστρέφεται η ρόδα τόσο πιο έντονα φωτοβολεί το λαμπάκι. Όταν σταματήσει η ρόδα να γυρίζει, παύει να διαρρέεται στο κύκλωμα ηλεκτρικό ρεύμα και το λαμπάκι σβήνει.



Η ηλεκτρογεννήτρια είναι συσκευή με την οποία μετατρέπουμε ενέργεια διαφόρων μορφών σε ηλεκτρική. Η λειτουργία και αυτής στηρίζεται στην περιστροφή ενός μόνιμου μαγνήτη, που βρίσκεται μέσα στο πηνίο της γεννήτριας. H γεννήτρια δεν παράγει ηλεκτρόνια, αλλά αναγκάζει τα ελεύθερα ηλεκτρόνια που υπάρχουν στον αγωγό να κινηθούν όλα προς την ίδια κατεύθυνση.




φορητή ηλεκτρογεννήτρια

Προσομοίωση ΚΛΙΚ

ΚΛΙΚ

...και λίγο γέλιο