Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ



Στοίχιση  στο  κέντροΗ Ευρώπη βρίσκεται, όπως είπαμε στη βόρεια Εύκρατη ζώνη και περιβάλλεται σχεδόν από παντού από θάλασσα. Εξαιτίας της θέσης της και το κλίμα της χαρακτηρίζεται εύκρατο, με εξαίρεση τις βόρειες περιοχές της. Παρόλα ταύτα όμως, από τόπο σε τόπο παρουσιάζει διαφορές. Και αυτό βέβαια οφείλεται σε άλλους παράγοντες που εξηγήσαμε σε παλαιότερα μαθήματα. Θυμάσαι ποιοι παράγοντες καθορίζουν το κλίμα ενός τόπου; ΚΛΙΚ

Το εύκρατο κλίμα ευνοεί την ανάπτυξη κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας. Γι΄αυτό υπήρξε πάντα ένας καθοριστικός παράγοντας για την πρόοδο του ανθρώπου και την ανάπτυξη του πολιτισμού της Ευρώπης.
Οι ήπιες καιρικές συνθήκες λοιπόν μαζί με την πλούσια βλάστηση έδωσαν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να αναπτύξουν πρόοδο σε πολλούς τομείς: στις τέχνες, στις επιστήμες, στην τεχνολογία, στο εμπόριο αλλά και στη βιομηχανία, στην κτηνοτροφία, στη γεωργία.
Έτσι αν και είναι μια μικρή ήπειρος σχετικά, ανέπτυξε σπουδαίους πολιτισμούς και οι άνθρωποι που έμεναν σε αυτήν δημιούργησαν σπουδαία μνημειώδη έργα.
Το κλίμα της Ευρώπης μπορεί να χαρακτηρισθεί από αυξομειώσεις στη θερμοκρασία, ανάλογα με την εποχή και αλλαγές στον τύπο του κλίματος ανάλογα με τους παράγοντες που επιδρούν.



Με βάση λοιπόν τον κλιματικό χάρτη της Ευρώπης διακρίνουμε 6 κλιματικές ζώνες
Ζώνη Ωκεάνιου κλίματος με ήπιο χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι. Τέτοιο κλίμα παρατηρείται κυρίως στη Δυτική Ευρώπη, όπου επηρεάζεται και από το ρεύμα του κόλπου του Μεξικού
Ζώνη ηπειρωτικού κλίματος με με ψυχρούς χειμώνες και ζεστά αλλά με πολλές βροχές καλοκαίρια. Τέτοιο κλίμα παρατηρείται στην Ανατολική και μέρος της Κεντρικής Ευρώπης
Ζώνη μεταβατικού κλίματος με πιο ήπιους χειμώνες από ότι στο ηπειρωτικό και πιο λίγες βροχές σε σχέση με το Ωκεάνιο. Παρατηρείται κυρίως στη βόρεια, κεντρική και νότια Ευρώπη που είναι μακριά από Μεσόγειο και Ατλαντικό Ωκεανό
Ζώνη πολικού κλίματος με χαμηλές θερμοκρασίες σχεδόν όλο το χρόνο και ανήκουν οι περιοχές του βόρειου πολικού κύκλου
Ζώνη μεσογειακού κλίματος με ήπιους και υγρούς χειμώνες και ζεστά και ξηρά καλοκαίρια. Εδώ ανήκει και η Ελλάδα, όπως και ολόκληρο το νότιο τμήμα της Ευρώπης.
Ζώνη ορεινού κλίματος με λίγες βροχές, χαμηλές θερμοκρασίες και σύντομο και ψυχρό καλοκαίρι. Εδώ ανήκουν περιοχές όλων των κλιματικών ζωνών με μεγάλο υψόμετρο.