Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

ΒΟΣΠΟΡΟΣ

O Βόσπορος αποτελεί ένα στενό πορθμό που χωρίζει το Ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας από το ασιατικό της τμήμα, συνδέοντας την λεκάνη της Προποντίδας (θάλασσα του Μαρμαρά) με τον Εύξεινο Πόντο. Έχει μήκος 30 χλμ. με μέγιστο πλάτος 3,700 μ στη βόρεια είσοδο, και ελάχιστο πλάτος 750 μ. μεταξύ του Anadoluhisar (Κάστρο της Ανατολίας) και του Rumelihisar (Κάστρο της Ρωμυλίας). Το βάθος κυμαίνεται από 36 έως 124 μέτρα.

Οι ακτές του στενού είναι πυκνοκατοικημένες καθώς η Κωνσταντινούπολη (πληθυσμός περίπου 11 εκατομμυρίων) με τα περίχωρά της το αγκαλιάζει.

Δύο γέφυρες γεφυρώνουν το Στενό του Βοσπόρου. Η πρώτη, έχει μήκος 1074 μέτρων και ολοκληρώθηκε το 1973. Η δεύτερη, έχει μήκος 1090 μέτρα, και ολοκληρώθηκε το 1988 περίπου πέντε χλμ. βόρεια της πρώτης γέφυρας.



Επίσης, μία μήκους 13.7 χμ. σιδηροδρομική σήραγγα ολοκληρώθηκε το 2008. Σχεδόν τα 1,400 μέτρα της σήραγγας αυτής είναι υποθαλάσσια, σε βάθος περίπου 55 μέτρων.
Το όνομα, που σημαίνει πέρασμα βοδιού (βους + πόρος), συνδέεται με τον ελληνικό μύθο της Ιούς και του ταξιδιού της μετά τη μετατροπή της σε βόδι από το Δία για την προστασία της.
Μία ακόμη ερμηνεία προέλευσης του ονόματος είναι ότι μπορεί να προήλθε από τους «βόειους ασκούς» που χρησιμοποιούσαν οι Θράκες για να τον διασχίσουν.
Λέγεται επίσης στη μυθολογία ότι επιπλέοντες βράχοι κάποτε συνέτριβαν κάθε πλοίο που προσπαθούσε να διαβεί το Βόσπορο έως ότου ο Ιάσονας πέρασε με πονηριά, οπότε οι βράχοι σταθεροποιήθηκαν, και επετεύχθη η πρόσβαση των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο.

Ως το στενότερο σημείο διέλευσης μεταξύ του Ευξείνου Πόντου και της Μεσογείου, ο Βόσπορος ήταν πάντα μεγάλης εμπορικής και στρατηγικής σημασίας. Η Ελληνική πόλη - κράτος των Αθηνών τον 5ο π. Χ. αιώνα, που εξαρτώταν για την εισαγωγή δημητριακών από τη Σκυθία, διατηρούσε για το σκοπό αυτό συμμαχίες με πόλεις που έλεγχαν τα στενά, όπως η Μεγαρική αποικία του Βυζαντίου.

Η στρατηγική σπουδαιότητα των στενών ήταν ένας από τους παράγοντες που έκαναν τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο να ιδρύσει εκεί το 330 μ. Χ. τη νέα πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, Κωνσταντινούπολη. Αυτή η πόλη θα γινόταν η πρωτεύουσα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1453, και καθώς πλησίαζαν την πόλη οι Οθωμανοί κατασκεύασαν οχυρώσεις στις δυο πλευρές των στενών, το 1393 στην ανατολική πλευρά και το 1451 στην Ευρωπαϊκή

Σήμερα, η περιοχή του Βοσπόρου είναι ονομαστή για την ομορφιά της. Υπάρχουν εκεί λουτροπόλεις, κέντρα παραθερισμού και μεγαλοπρεπέστατα οικοδομήματα.



Το κλίμα του Βοσπόρου είναι πολύ ιδιόρρυθμο και διαφέρει από το κλίμα άλλων χωρών στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος. Το χειμώνα ο καιρός είναι πολύ ψυχρός και αυτό οφείλεται στα ψυχρά βόρεια ρεύματα που καταφτάνουν στο Βόσπορο. Έτσι, τουλάχιστον στις περιοχές προς τον Εύξεινο Πόντο, οι ομίχλες είναι κάτι το συνηθισμένο.



ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ( να την αναρτήσεις στις "Ομάδες")

Κάνε μια μικρή παρουσίαση για τα στενά του Γιβραλτάρ, που χωρίζει την Ευρώπη από την Αφρική ή για τα Δαρδανέλλια(πορθμός Ελλησπόντου), που χωρίζει την Ευρώπη από την Ασία και συνδέει το Αιγαίο πέλαγος με την Προποντίδα ή για όποιο άλλο "σύνορο" της Ευρώπης θέλεις
.