Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΡΟΥΝ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ

Στην οικογένεια κάνουμε τα πρώτα μας βήματα, γνωρίζουμε νέα πρόσωπα (τους συγγενείς και τους φίλους), μαθαίνουμε τους πρώτους κανόνες συμπεριφοράς. Συχνά, στο οικογενειακό περιβάλλον μαθαίνουμε να συλλαβίζουμε τα πρώτα γράμματα και να μετράμε.
Όμως μόνο η οικογένεια δεν αρκεί να μας προσφέρει εκείνες τις γνώσεις που θα μας είναι απαραίτητες στη ζωή μας αργότερα. Για να ενταχθούμε ομαλά στο κοινωνικό σύνολο, είναι αναγκαίο να μάθουμε να συμβιώνουμε με ανθρώπους που δε γνωρίζουμε από πριν και να συνεργαζόμαστε με αυτούς. Είναι ακόμα απαραίτητο να εξοικειωθούμε με ρόλους παρόμοιους με αυτούς που θα κληθούμε να αναλάβουμε αργότερα όταν μεγαλώσουμε.
Την εκπλήρωση του σκοπού αυτού αναλαμβάνει το σχολείο.
Ομάδα:Το οικογενειακό μας περιβάλλον, οι συμμαθητές μας, η παρέα μας, όλα αυτά είναι μικρές ομάδες. Τις περισσότερες φορές αυτές οι μικρές ομάδες επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας.
Υπάρχουν και ομάδες που είναι πιο μεγάλες και πιο οργανωμένες, όπως οι αθλητικές, τα σωματεία, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι πολιτικές οργανώσεις. Στις ομάδες αυτές μπορούμε αν θέλουμε να ενταχθούμε σε μεγαλύτερες ηλικίες
Ένας άνθρωπος μπορεί να συμμετέχει σε πολλές ομάδες.

Γιατί υπάρχουν οι ομάδες;
Οι άνθρωποι για να αντιμετωπίζουν καλύτερα τα προβλήματά τους και να ικανοποιούν τις ανάγκες τους συγκροτούν ομάδες.
Ακόμα και δυο άνθρωποι, όταν συνεργάζονται ή εξαρτώνται ο ένας από τον άλλο και επιδιώκουν κάποιο κοινό σκοπό, αποτελούν ομάδα. Θα λέμε ότι οι άνθρωποι αποτελούν ομάδα όταν έχουν κοινό σκοπό, συναντιούνται και καθένας αναλαμβάνει μια αρμοδιότητα για να πετύχουν αυτό το σκοπό.
Έτσι για παράδειγμα, στην ποδοσφαιρική ομάδα οι παίκτες της συνεργάζονται μεταξύ τους για να βάλουν γκολ στην αντίπαλη ομάδα, αλλά και για να εμποδίσουν την αντίπαλη ομάδα να βάλει γκολ σε αυτούς.


Στη θεατρική ομάδα όλα τα μέλη έχουν μια αρμοδιότητα. Ο σκηνοθέτης, ο σκηνογράφος και κάθε ηθοποιός που αναλαμβάνει έναν ρόλο, προσπαθούν όλοι μαζί να συνεργαστούν όσο καλύτερα μπορούν, για να παρουσιάσουν την παράσταση.




ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:


Βάλε σε κύκλο το Ν ή Ο για κάθε Ναι ή Όχι


1)Δύο άνθρωποι συνεργάζονται για να μεταφέρουν ένα κιβώτιο από ένα μέρος σε ένα άλλο. Είναι ομάδα; Ν- Ο

2) Τρεις άνθρωποι περιμένουν στο ταμείο του φούρνου να πληρώσουν. Είναι ομάδα; Ν- Ο

3) Μερικά παιδιά συμφωνούν να πουν μαζί τα κάλαντα και να μοιραστούν τα χρήματα. Είναι ομάδα; Ν- Ο

4) Τα παιδιά μιας ενορίας είναι ομάδα; Ν- Ο

5) Οι σύλλογοι( ποδοσφαιρικοί, πολιτιστικοί κλπ) αποτελούν ομάδα; Ν- Ο