Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

ΤΗΞΗ ΚΑΙ ΠΗΞΗ

Στη φύση υπάρχουν τρεις βασικές καταστάσεις της ύλης, η στερεή, η υγρή και η αέρια. Οι καταστάσεις αυτές σχετίζονται με τη θερμοκρασία των σωμάτων. Σε χαμηλή θερμοκρασία η φυσική κατάσταση της ύλης είναι συνήθως η στερεή, αλλά, καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, η ύλη μπορεί να αλλάζει κατάσταση και γίνεται υγρή ή αέρια. Η αλλαγή της κατάστασης από τη στερεή στην υγρή ονομάζεται τήξη και αντίστροφα, η αλλαγή της κατάστασης από την υγρή στη στερεή ονομάζεται πήξη.
Η θερμοκρασία τήξης ή πήξης ενός υλικού αποτελεί χαρακτηριστική του ιδιότητα. Σε αυτή τη θερμοκρασία το υλικό σώμα βρίσκεται ταυτόχρονα σε δύο καταστάσεις, καθώς μετατρέπεται από τη μία στην άλλη. Όσο διαρκεί η μεταβολή της κατάστασης, η θερμοκρασία του σώματος διατηρείται
σταθερή.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ:


Οι πάγοι της Γροιλανδίας δυστυχώς λιώνουν πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι πρόβλεπαν οι επιστήμονες. Αυτή την αυστηρή προειδοποίηση κάνουν οι ειδικοί του κλίματος και σημειώνουν ότι το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας μπορεί να αυξηθεί ακόμα πιο πολύ, περισσότερο και από τα πιο απαισιόδοξα σενάρια.


Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, οι παγετώνες της Γροιλανδίας γλιστρούν προς τη θάλασσα όλο και ταχύτερα και σήμερα ρίχνουν διπλάσια ποσότητα νερού στον Ατλαντικό απ' ό,τι πριν από δέκα χρόνια. Και αυτή η αυξημένη ροή φαίνεται να επιταχύνει την άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

Πάγοι που λιώνουν στο κόκκινο φιόρδ της Γροιλανδίας(Φωτο)

Το 2005, σύμφωνα με τον Δρ Eric Rignot του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA, και συγγραφέα της μελέτης, η κρηπίδα του πάγου της Γροιλανδίας έχασε άλλα 220 κυβικά χιλιόμετρα πάγου, ενώ το 1996 η ποσότητα αυτή ήταν 100 περίπου κυβικά χιλιόμετρα.

Στη νέα έρευνα, ο EricRignot και ο συνάδελφος του Pannir Kanagaratnam, του πανεπιστημίου του Κάνσας, επεξεργάστηκαν δορυφορικά δεδομένα για να παρακολουθήσουν την ταχύτητα των πάγων που έφευγαν από το στρώμα του πάγου στην Γροιλανδία, από το 1996 έως το 2005. Κατέγραψαν μεγάλη αύξηση στην ροή, πρώτα στα νότια της Γροιλανδίας και μετά το 2000 από την βόρεια Γροιλανδία. Αρκετά από τα μεγάλα κομμάτια του πάγου έχουν διπλασιάσει την ταχύτητα τους στην ίδια περίοδο, που τώρα φτάνει τα 12 χιλιόμετρα το έτος.

Η Γροιλανδία καλύπτεται σήμερα με το παχύτερο στρώμα πάγου από κάθε άλλο σημείο του Βορείου Ημισφαιρίου. Σχεδόν 1.700.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι σκεπασμένα με πάγο - ίση με την έκταση του Μεξικού - και σε πολλά σημεία του το πάχος του πάγου φθάνει και τα 3 χιλιόμετρα .

"Αν έλιωναν οι πάγοι ή γλιστρούσαν προς τη θάλασσα", λέει ο Μάικλ Οπενχάιμερ, καθηγητής γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνοτον, "η στάθμη της θάλασσας θα αυξανόταν τουλάχιστον κατά έξι μέτρα, πλημμυρίζοντας αρκετά από τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα του πλανήτη".

Η ροή νερού και πάγου από τη Γροιλανδία στον Ατλαντικό εκτιμάται τώρα ότι αντιστοιχεί στο 17% της ετήσιας ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Τα τελευταία χρόνια η στάθμη ανεβαίνει με ρυθμό τριών χιλιοστών ανά έτος - από την άνοδο αυτή, το μισό χιλιοστό οφείλεται στους παγετώνες της Γροιλανδίας.

Ταυτόχρονα οι εκπομπές των αερίων έχουν αυξηθεί έως και 30 φορές περισσότερο από την προηγούμενη περίοδο που η Γη βίωσε το φαινόμενο της υπερθέρμανσης, πριν από περίπου 55 εκατομμύρια χρόνια. Ο συνδυασμός των δύο φαινομένων μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στην οικολογική και κλιματολογική ισορροπία του πλανήτη.

Σύμφωνα με τα πιο διαδεδομένα επιστημονικά σενάρια για την υπερθέρμανση του πλανήτη, η αύξηση αυτή κάποια στιγμή θα πραγματοποιηθεί - σε μία περίοδο όμως αρκετών χιλιάδων χρόνων. Σύμφωνα όμως με τη νέα μελέτη, αυτό μπορεί να συμβεί σε μερικές εκατοντάδες χρόνια.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

1) Πού νομίζεις ότι οφείλεται η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη;

2) Τι παθαίνουν οι πάγοι της Γροιλανδίας από την άνοδο αυτή;

3) Τι συνέπειες θα έχει η τήξη των πάγων για τον υπόλοιπο πλανήτη;