Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

ΟΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΤΑΚΤΟΥΝ ΕΔΑΦΗ

Το 14ο αι. εμφανίστηκαν οι Οθωμανοί Τούρκοι(από τον αρχηγό τους Οθμάν ή Οσμάν) στα ανατολικά σύνορα του Βυζαντίου. Κατέλαβαν σχεδόν όλη τη Μ. Ασία(εύκολα, αφού είχαν διαλυθεί τα ακριτικά σώματα) και έκαναν πρωτεύουσα του κράτους τους την Προύσα.











Ήταν σκληροί και εξισλάμιζαν όσους λαούς κατακτούσαν. Μάλιστα χρησιμοποίησαν και το φοβερό παιδομάζωμα, άρπαζαν δηλαδή υγιή παιδιά των λαών που κατακτούσαν, τα εκπαίδευαν, τα εξισλάμιζαν και συγκροτούσαν με αυτά ειδικά στρατιωτικά τάγματα, τους γενίτσαρους.

Ο σουλτάνος Μουράτ Α' κατέλαβε ευρωπαϊκά εδάφη και νίκησε τους ενωμένους χριστιανούς, στο Κοσσυφοπέδιο, το 1389, παρόλο που ο ίδιος δολοφονήθηκε λίγο πριν τη μάχη
Όταν ο σουλτάνος Βαγιαζήτ(που διαδέχτηκε τον Μουράτ) πολιορκούσε την Πόλη(για 1 χρόνο), εμφανίστηκαν στα ανατολικά οι Μογγόλοι, που με αρχηγό τον Ταμερλάνο έφθασαν μέχρι την Προύσα, καταστρέφοντας τα πάντα.















Ο Βαγιαζήτ κινήθηκε εναντίον τους, αλλά νικήθηκε και αιχμαλωτίστηκε(μάχη Άγκυρας-1402). Μάλιστα πέθανε και κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του. Οι Μογγόλοι κινήθηκαν προς την Κίνα, αλλά η επιχείρησή τους απέτυχε και το κράτος των Μογγόλων διαλύθηκε.
Το 1422 ο σουλτάνος Μουράτ Β' πολιόρκησε την Πόλη, από στεριά και θάλασσα, αλλά δεν κατόρθωσε να την καταλάβει παρόλο που χρησιμοποίησε πολύ στρατό και πολιορκητικές μηχανές. Τα τείχη της Πόλης και η γενναιότητα των κατοίκων της, έδωσαν λίγα χρόνια ζωής ακόμα στην Πόλη.
Ο ίδιος σουλτάνος κάνοντας πρωτεύουσα του κράτους του την Αδριανούπολη, άρχισε την κατάκτηση βαλκανικών εδαφών και της κυρίως Ελλάδας.
Κυρίευσε τη Θεσσαλονίκη και έφτασε ως τον Ισθμό, λεηλατώντας τα πάντα στο δρόμο του
Στη Βάρνα της Βουλγαρίας νίκησε τους ενωμένους χριστιανικούς στρατούς(Πολωνοί - Ρουμάνοι - Ούγγροι)
Το Οθωμανικό κράτος επεκτάθηκε από τον Ευφράτη ως το Δούναβη και από την Αδριατική ως το Αιγαίο. Η Πόλη έμοιαζε με ελεύθερη νησίδα μέσα σε αυτό. Η στιγμή που θα έπεφτε στα χέρια των Τούρκων ήταν πια κοντά αφού εγκαταλείφθηκε στη μοίρα της...