Το πόσο γρήγορα κινείται ένα σώμα είναι χαρακτηριστικό της κίνησης που εκτελεί και αυτό ονομάζεται ταχύτητα.
Για να γίνει σωστή εκτίμηση της ταχύτητας θα πρέπει να γνωρίζουμε δύο μεγέθη:
- την απόσταση που διανύει
- το χρόνο που χρειάστηκε για να τη διανύσει.
Σε μια κίνηση η ταχύτητα μπορεί να διατηρεί πάντα την ίδια τιμή, όπως π. χ. κατά την κίνηση ενός σύννεφου για μικρό χρονικό διάστημα. Μια τέτοια κίνηση ονομάζεται ομαλή. Στις περισσότερες κινήσεις όμως που παρατηρούμε γύρω μας η ταχύτητα δεν είναι σταθερή αλλά συνεχώς μεταβάλλεται. Όταν συμβαίνει αυτό, η κίνηση ονομάζεται μεταβαλλόμενη.
Η μονάδα μέτρησης της ταχύτητας πρέπει να δίνει πληροφορίες για την απόσταση που μετριέται σε μέτρα ή χιλιόμετρα και για το χρόνο που μετριέται σε δευτερόλεπτα, λεπτά ή ώρες. Άρα μονάδα μέτρησης της ταχύτητας μπορεί να είναι το:
- Μέτρο/δευτερόλεπτο(m/s)
- Χιλιόμετρο/ώρα(km/h)
Το γρηγορότερο άγριο ζώο της γης θεωρείται το τσίτα(γατόπαρδος). Όταν κυνηγάει την τροφή του μπορεί να διανύσει τρέχοντας 100 χιλιόμετρα σε μία ώρα, δηλαδή να αναπτύξει ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ώρα
Στους αγώνες ταχύτητας στον αθλητισμό, παίζουν ρόλο ακόμη και τα χιλιοστά του δευτερολέπτου για να ανακηρυχθεί νικητής ένας αθλητής. Το ποιος είναι ο νικητής συχνά καθορίζεται από το φωτο-φίνις, δηλαδή μια αποτύπωση σε φωτογραφική πλάκα διαδοχικών στιγμών(καρέ-καρέ), όπου φαίνονται ακόμη και οι μικρότερες διαφορές στους χρόνους τερματισμού.
Η μεγαλύτερη ταχύτητα που μπορεί να υπάρξει στο σύμπαν είναι η ταχύτητα του φωτός. Το φως διανύει απόσταση ίση με 300.000 km σε 1 δευτερόλεπτο, όταν κινείται στον αέρα ή το κενό.
Δες παρακάτω το γρηγορότερο τρένο της γης στο δοκιμαστικό του ταξίδι. Η μέγιστη ταχύτητα που ανέπτυξε ήταν 574,8 km/h!!
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1. Να εξηγήσεις τι σημαίνει:
Το όριο ταχύτητας σ' αυτό το δρόμο είναι 50 κm/h