Πέμπτη, 9 Απριλίου 2009

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΟΥΝ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Ο Μωάμεθ Β' που διαδέχτηκε τον πατέρα του, Μουράτ Β', δεν ήταν τόσο διαλλακτικός όσο ο πατέρας του. Έτσι αν και είχε υποσχεθεί στον Κων/νο ότι θα τηρήσει τις συνθήκες ειρήνης, μόλις ανέλαβε το θρόνο, άρχισε τις ετοιμασίες για την πολιορκία της Πόλης. Συγκεκριμένα:

  • Βάδισε προς την κυρίως Ελλάδα, για να εμποδίσει την αποστολή ενισχύσεων από το Μιστρά στην Πόλη
  • Ετοίμασε πολύ στρατό
  • Παρήγγειλε στον Ούγγρο μηχανικό Ουρβανό 70 πυροβόλα κανόνια.
  • Έχτισε το φρούριο Ρούμελη Χισάρ στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου.
  • Ναυπήγησε 150 πλοία
Το Μάρτιο του 1453, με 60.000 στρατό, απέκλεισε την Πόλη από τη στεριά, ενώ με το στόλο του κατέλαβε τα νησιά της Προποντίδας.
Ο ίδιος εγκαταστάθηκε απέναντι από την πύλη του Ρωμανού και εκεί έστησε το πιο μεγάλο κανόνι, την Μπομπάρδα.Αρχές Απριλίου ζήτησε από τον Κωνσταντίνο να παραδώσει την Πόλη και όταν αυτός αρνήθηκε άρχισε την πολιορκία
Οι πολιορκητές χτυπούσαν με κανόνια και χρησιμοποιούσαν πύργους, λαγούμια, καταπέλτες και σκάλες. Οι πολιορκημένοι απέκρουαν τις επιθέσεις και χρησιμοποιούσαν με επιτυχία το υγρό πυρ.Ο Κωνσταντίνος και ο Ιουστινιάνης εμψύχωναν τους αγωνιστές, αλλά τα τρόφιμα και τα εφόδια λιγόστευαν συνεχώς.

Τις ελπίδες για τη σωτηρία των πολιορκημένων αύξησε η εμφάνιση του ναύαρχου Φλαντανελά με λίγα γενοβέζικα καράβια γεμάτα τρόφιμα.
Ο Φλαντανελάς διέσπασε τον εχθρικό στόλο και μπήκε στον Κεράτιο. Ο σουλτάνος εξοργίστηκε και τιμώρησε το ναύαρχό του.