Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ

Στη Γη υπάρχουν μεγάλες αφιλόξενες άνυδρες εκτάσεις που ονομάζονται έρημοι. Καλύπτουν το 1/3 της ξηράς και βρίσκονται κυρίως κοντά στους δύο Τροπικούς ( Αιγόκερω και Καρκίνου)



Στην Κεντρική Ασία βρίσκεται η έρημος Γκόμπι και η έρημος της Αραβίας. Στην Αμερική βρίσκεται η έρημος Μοχάβι(Βόρεια) και η Ατακάμα(Νότια). Στην Αυστραλία βρίσκεται η Μεγάλη Αμμώδης έρημος και στην Αφρική η γνωστότερη έρημος του κόσμου, η Σαχάρα και η λιγότερο γνωστή Καλαχάρι




καραβάνι στη Σαχάρα

Οι έρημοι δεν είναι όλες με άμμο (αμμώδεις), όπως τις έχουμε συνηθίσει κυρίως από τη Σαχάρα, αλλά έχει και ερήμους με βράχια και χαλίκια (βραχώδεις).


η κοιλάδα του θανάτου στην Καλιφόρνια


"μέρος" της ερήμου Μοχάβι

Πάντως χαρακτηρίζονται όλες από μεγάλη και έντονη ξηρασία, αφού οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες. Το ίδιο ανάλογα "φτωχή" είναι και η χλωρίδα με την πανίδα αφού αυτές καθορίζονται κυρίως από τις βροχοπτώσεις
Μια κατηγορία ερήμου είναι και η παγωμένη, γνωστή ως "πολική" έρημος. Μια τέτοια είναι και η Ανταρκτική, η μεγαλύτερη παγωμένη έρημος.


άποψη της Ανταρκτικής ερήμου

Στις ερήμους μπορούμε να συναντήσουμε μικρές εκτάσεις με νερό και βλάστηση, τις γνωστές οάσεις, οι οποίες δημιουργούνται από υπόγεια νερά και αποτελούν πραγματικά "νησιά" βλάστησης μέσα στις ερήμους.


όαση στη Σαχάρα


Εκεί συναντάμε ελάχιστα είδη φυτών, όπως η χουρμαδιά(φοίνικας), που είναι πολύ σημαντικό δέντρο για τη ζωή των κατοίκων της ερήμου. Για να εξασφαλίσει την απαραίτητη υγρασία, η χουρμαδιά, αναπτύσσει βαθιές ρίζες που φτάνουν ακόμα και 30 μέτρα βάθος. Οι κάτοικοι της περιοχής χρησιμοποιούν τους καρπούς, τα φύλλα αλλά και τον κορμό από τα γέρικα δέντρα ( τροφή, χτίσιμο σπιτιών κλπ)


χουρμαδιές στη Σαχάρα

Στις ερήμους συνήθως συναντάμε οργανισμούς που δεν έχουν ανάγκη νερού, όπως έντομα και ερπετά που κρύβονται στην άμμο και αναζητούν τροφή τη νύχτα που έχει περισσότερο δροσιά.


Σκορπιός στην έρημο Καλαχάρι


Ταραντούλα, αράχνη που συναντάμε σε πολλές ερήμους


είδος σαλαμάνδρας

Επίσης στις ερήμους ζουν και μερικά τρωκτικά,



αλλά το χαρακτηριστικότερο ζώο των ερήμων είναι η καμήλα.



Οι συνθήκες διαβίωσης στις ερήμους είναι πολύ δύσκολες αφού επικρατούν μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας. Για παράδειγμα στην έρημο Σαχάρα την ημέρα η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και τους 58 β. Κελσίου ενώ τη νύχτα πολλές φορές "πέφτει" και στους -4 β.
Αυτή η διαφορά θερμοκρασίας προκαλεί συνεχή διαστολή και συστολή των πετρωμάτων, που τα θρυμματίζει. Επίσης αυτοί οι άνεμοι είναι που αλλάζουν πολύ συχνά τη μορφή ενός τόπου, αφού μετακινούν μεγάλες ποσότητες άμμου και τις αποθέτουν σε διαφορετικά σημεία, σχηματίζοντας τους αμμόλοφους.



Οι κάτοικοι που ζουν σε αυτές τις περιοχές ( Βεδουίνοι) είναι σχετικά λίγοι και παραδοσιακά ήταν νομάδες, δηλαδή γυρίζουν από τόπο σε τόπο για να βοσκήσουν τα κοπάδια τους.(καμήλες και αιγοπρόβατα)



Φορούν φαρδιά, ανοιχτόχρωμα ρούχα ώστε να προστατεύονται από τις υψηλές θερμοκρασίες και παίρνουν το γάλα και το δέρμα και το μαλλί από τα ζώα που εκτρέφουν.



Βέβαια σήμερα οι νομάδες ολοένα και λιγοστεύουν, αφού όλο και περισσότεροι μένουν σε πόλεις και ασχολούνται με άλλου είδους εργασίες, λιγότερο κοπιαστικές.

η έρημος Σαχάρα


Η έρημος Γκόμπι

  • Πως σου φαίνεται η παρακάτω ιδέα από ένα σχέδιο που περιέγραψαν οι επιστήμονες σε ένα συνέδριο στη Βαρκελώνη; Θα χρειάζεται να ανησυχούμε για το μέλλον τουλάχιστο της Ευρώπης;
ΣΑΧΑΡΑ, ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΡΤΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Μια έκταση γεμάτη ηλιακά κάτοπτρα, που δημιουργούν ένα χαλί στη Σαχάρα, ένας ιστός από καλώδια υψηλής τάσης, που ξεκινάει από τη Βόρεια Αφρική και φτάνει ως τη Βόρεια Ευρώπη.
Ίσως να είναι αυτή η λύση για την έλλειψη ενεργειακών αποθεμάτων και τη ρύπανση της ατμόσφαιρας!!



Δες το παρακάτω βίντεο και περίγραψε ένα 24ωρο της ζωής μιας νομαδικής οικογένειας στην έρημο