Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ


Το «Εδώ Λιλιπούπολη» ήταν μια παιδική ραδιοφωνική σειρά που ξεκίνησε το 1976 και διήρκεσε μέχρι το 1980. Η σειρά ακουγόταν στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, το οποίο ήταν την περίοδο εκείνη υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι. Η εκπομπή θεωρείται στις μέρες μας «θρυλική», τόσο για την πρωτοτυπία και την ποιότητά της, όσο και για την επίδραση της στη γενικότερη περίοδο.
Η εκπομπή, η οποία ήταν καθημερινή, ήταν μουσικά επενδυμένη με τραγούδια ευρηματικότατων στίχων. Η Μαριανίνα Κριεζή ήταν η στιχουργός των τραγουδιών και το τραγούδι του μαθήματος μας μπορείς να το ακούσεις παρακάτω



Ο "Σιδερομάσας" είναι ένα μεγάλο μηχάνημα ή ίσως εργοστάσιο που όλοι το καμαρώνουν και το θαυμάζουν. Καταβροχθίζει πετρέλαιο, βενζίνα, κοκ κλπ και παράγει τα πάντα, ότι θέλουν οι καταναλωτές.
Αντιπροσωπεύει τη σύγχρονη τεχνολογία, τη σύγχρονη βιομηχανία που σπαταλώντας τους φυσικούς πόρους παράγει προϊόντα, που πολλά από αυτά είναι και άχρηστα για τους ανθρώπους. Ζητωκραυγάζεται από τους τεχνοκράτες και τους υπερκαταναλωτές προϊόντων αλλά σίγουρα υπάρχουν και οι οικολόγοι που ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος και αντιδρούν στις ορέξεις των τεχνοκρατών...

  • Πώς θα μπορούσες εσύ να φανταστείς μια ανάλογη φανταστική πόλη με οικολογική όμως συνείδηση;
  • Δώσε ένα όνομα στην πόλη αυτή, φαντάσου τους κατοίκους της πώς θα ήταν, τα ανάλογα μηχανήματα τι θα χρησιμοποιούσαν για να παράγουν τα προϊόντα. Τι είδους προϊόντα θα παρήγαγαν κλπ.