Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΤΣΑΡΛΙ ΤΣΑΠΛΙΝ


Ο Σέρ Τσάρλς Σπένσερ Τσάπλιν ο νεότερος (Charles Spencer Chaplin Jr, 16 Απριλίου 1889 - 25 Δεκεμβρίου 1977), γνωστότερος με το υποκοριστικό Τσάρλι και, στην Ελλάδα κυρίως, με το προσωνύμιο "Σαρλό", υπήρξε Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, που μεγαλούργησε στις πρώτες δεκαετίες του Χόλιγουντ. Είναι χρονικά η πρώτη παγκόσμια αναγνωρίσιμη φιγούρα της κινηματογραφικής τέχνης, κυρίως μέσω του χαρακτήρα Σαρλό που ενσάρκωνε στις πρώτες ταινίες του.
Ήταν ο μοναδικός καλλιτέχνης της εποχής του που τολμούσε να καυτηριάσει με σατυρικό τρόπο, τα κακώς κείμενα της κοινωνίας και συγκινούσε εκατομμύρια τηλεθεατών σε Ευρώπη και Αμερική.
Η παγκόσμια καταξίωση ήρθε μέσα από τις μεγάλου μήκους ταινίες του, όπως "οι Μοντέρνοι Καιροί", "Ο Μεγάλος Δικτάτωρ", "Τα Φώτα της Πόλης", "Ο κύριος Βερντού" και άλλες, που τον κατέταξαν ανάμεσα στους σημαντικότερους δημιουργούς της έβδομης τέχνης.

Παντρεύτηκε τέσσερις φορές, όλες με ηθοποιούς. Οι τρεις πρώτοι γάμοι διήρκεσαν λίγο - αντίστοιχα δύο, τέσσερα και πέντε χρόνια. Μάλιστα για τον τρίτο υπάρχουν αμφιβολίες, εάν έγινε πραγματικά ή ήταν επικοινωνιακό παιχνίδι του Τσάπλιν για να προστατεύσει τη συντρόφισσα του. Το 1943, σε ηλικία 54 ετών, παντρεύτηκε τη δεκαοκτάχρονη Όνα, κόρη του συνομηλίκου του Ευγένιου Ο' Νηλ.
Αυτός ο γάμος κράτησε τριάντα τέσσερα χρόνια, μέχρι το θάνατό του. Συνολικά ο Τσάπλιν απέκτησε 11 παιδιά. Ένα από τον πρώτο γάμο, το οποίο πέθανε τρεις μέρες μετά τη γέννησή του, δύο από το δεύτερο και οκτώ από τον τέταρτο.

Αποσπάσματα από τις ταινίες του Charlie Chaplin "The Kid" & "ModernTimes"



Ξέρεις ότι η Ελλάδα το 1978 συμμετείχε στη Γιουροβίζιον με τραγούδι που είχε τίτλο "Τσάρλι Τσάπλιν";
Το τραγούδι ερμήνευσε η Τάνια Τσανακλίδου σε στίχους Γιάννη Ξανθούλη και μουσική Σάκη Τσιλίκη
.
Το τραγούδι κατέλαβε την 8η θέση:



ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ