Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ

Θάλασσα λέμε υδάτινες εκτάσεις που περικλείονται από στεριά. Η θάλασσα αποτελεί το 73% της Γης, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται από ξηρά(27%)

Γι αυτό και η Γη αποκαλείται και "γαλάζιος πλανήτης", αφού διαθέτει μεγάλο όγκο νερού.
Η θάλασσα της Γης χωρίζεται σε μεγάλες και μικρότερες υδάτινες εκτάσεις. Οι πρώτες αποτελούν τους ωκεανούς και είναι τέσσερις(4): ο Ειρηνικός(μεγαλύτερος) ο Ατλαντικός, ο Ινδικός και ο Αρκτικός.
Στις μικρότερες ανήκουν και οι θάλασσες που περιβάλλουν την Ελλάδα: η Μεσόγειος, η Μαύρη και η Αδριατική. Μέρη αυτών των θαλασσών αποτελούν και τα πελάγη(Αιγαίο, Ιόνιο κλπ)


Η ξηρά χωρίζεται από τη θάλασσα σε περιοχές με μεγάλη έκταση, τις ηπείρους. Αυτές είναι έξι(6): η Ασία(μεγαλύτερη), η Αμερική, η Αφρική, η Ανταρκτική(θεωρείται από πολλούς ως η 6η ήπειρος), η Ευρώπη και η Ωκεανία

Από μελέτες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι πριν από 200.000.000 χρόνια οι ήπειροι ήταν ενωμένες μεταξύ τους σε μια υπερήπειρο, την Πανγαία ή Παγγαία και με τα χρόνια μετατοπίστηκαν.
Καθώς ο πυθμένας των θαλασσών απλώθηκε εξαιτίας τεκτονικών ανακατατάξεων, η Παγγαία διαχωρίστηκε και οι ήπειροι άρχισαν να απομακρύνονται μεταξύ τους, παίρνοντας τελικά τη σημερινή τους θέση

Η Ανταρκτική δεν έχει κατοίκους γι αυτό και το έμβλημα των ολυμπιακών αγώνων έχει 5 κύκλους, που εκφράζουν τις 5 ηπείρους, μία για κάθε χρώμα(μπλε=Ευρώπη, κίτρινο=Ασία, μαύρο=Αφρική, πράσινο= Ωκεανία, κόκκινο=Αμερική) και είναι ενωμένοι για να δηλώσουν τα ιδεώδη του ολυμπισμού: τη φιλία, τη συναδέλφωση και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς.

Παρατηρώντας τη Γη διαπιστώνουμε ότι στο βόρειο ημισφαίριο η ξηρά καταλαμβάνει περισσότερο τμήμα από ότι στο νότιο που τη μεγαλύτερη έκταση έχει η θάλασσα



Δραστηριότητα(email)

Στην παρακάτω εικόνα βλέπεις σκηνή από την Τιτανομαχία. Δεξιά εικονίζεται ο Ωκεανός. Ψάξε και βρες τι ήταν ο Ωκεανός και ποια η κατάληξη της Τιτανομαχίας. Σε ποια άλλη πόλη της Ευρώπης υπάρχει άγαλμα του Ωκεανού σε γνωστή πλατεία της; Βρες επίσης κάποιο άλλο όνομα μυθικό που να έχει σχέση με μια ήπειρο.