Η Αμερική ανακαλύφτηκε από το μεγάλο εξερευνητή και θαλασσοπόρο Χριστόφορο Κολόμβο το 1492, στην προσπάθειά του να φτάσει στις Ινδίες.
Τότε, ζούσαν εκεί, διάφορες φυλές ιθαγενών, οι Ινδιάνοι. Συγκεκριμένα οι Ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής που ήταν οι Απάτσι, Σιου, Μοϊκανοί, Ινουίτ(Εσκιμώοι), Αζτέκοι και Μάγια κ. ά., μαζί με αυτούς της Νότιας Αμερικής ανέρχονταν σε 30 ή 45 εκατομμύρια.
Στην Αμερική έφτασαν πρώτα οι Άγγλοι, οι Ιρλανδοί, οι Γάλλοι, και οι Ισπανοί.
Στην Αμερική έφτασαν πρώτα οι Άγγλοι, οι Ιρλανδοί, οι Γάλλοι, και οι Ισπανοί.
Όλοι αυτοί εγκαταστάθηκαν αρχικά στις παράλιες περιοχές και ζούσαν ειρηνικά με τους ιθαγενείς.
Σιγά - σιγά όμως, εκτόπισαν τους ντόπιους και άρχισαν οι ίδιοι να εκμεταλλεύονται την εύφορη γη και τον ορυκτό πλούτο της. Μάλιστα και όταν ο Πρόεδρος της Αμερικής Φράνκλιν Πιρς, το 1854, ζήτησε από αυτούς να του παραδώσουν τη χώρα τους, αγοράζοντάς την, η απάντηση του αρχηγού μιας φυλής Ινδιάνων, ήταν η παρακάτω:
"Η γη δεν ανήκει σε κανέναν άνθρωπο, ο άνθρωπος ανήκει στη γη"
- Πόσο αναχρονιστική φαίνεται η άποψη του "άγριου" Ινδιάνου απέναντι στις απόψεις των "πολιτισμένων" και "σύγχρονων" Ευρωπαίων; ποιος έχει δικαιωθεί μετά από πολλά πολλά χρόνια;τι οφέλη θα μπορούσε να έχει η ανθρωπότητα από μια πιθανή συμβίωση Ευρωπαίων και Ινδιάνων;
Σήμερα δεν ξεπερνούν τις 450.000, ζουν στα όρια της φτώχειας εξαιτίας της ανεργίας, κάνουν διάφορες δουλειές για να επιζήσουν και ο μέσος όρος της ζωής τους δεν ξεπερνάει τα 45 χρόνια
Αυτοί οι λίγοι ιθαγενείς, οι απόγονοι των πρώτων αποίκων, οι μαύροι απόγονοι των σκλάβων που μεταφέρθηκαν από την Αφρική και οι μετανάστες του τελευταίου αιώνα συνθέτουν τις σημερινές πολυπολιτισμικές κοινωνίες της Βόρειας Αμερικής.
(πολυπολιτισμική, λέμε την κοινωνία που αποτελείται από ομάδες ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα και τόπο καταγωγής. Τι λες; Στην Ελλάδα είναι δυνατόν να έχουμε τέτοιες πολυπολιτισμικές κοινωνίες ή ακόμα και πολυπολιτισμικά σχολεία;)
Στις Η.Π.Α. και στον Καναδά συναντάμε όλες τις ανθρώπινες φυλές, θρησκείες. γλώσσες, ήθη και έθιμα και πολιτισμούς.
Παρόλα ταύτα όμως όλοι αυτοί οι άνθρωποι καταφέρνουν και ζουν μαζί γιατί:
Στις Η.Π.Α. και στον Καναδά συναντάμε όλες τις ανθρώπινες φυλές, θρησκείες. γλώσσες, ήθη και έθιμα και πολιτισμούς.
Παρόλα ταύτα όμως όλοι αυτοί οι άνθρωποι καταφέρνουν και ζουν μαζί γιατί:
- μαθαίνουν να συνυπάρχουν στο ίδιο τόπο
- σέβονται και υπακούουν στους νόμους του κράτους
- σέβονται την ιδιαιτερότητα του καθενός
- συνεργάζονται και συμβιώνουν για το κοινό συμφέρον
- ανταλλάσσουν στοιχεία του πολιτισμού τους, κρατώντας όμως ταυτόχρονα τα δικά τους χαρακτηριστικά πολιτιστικά στοιχεία.
Έλληνες επιβιβάζονται σε βάρκες για να μεταβούν σε υπερωκεάνιο που θα τους μεταφέρει στις ΗΠΑ (Πάτρα, 1910)
Πάρα πολλοί Έλληνες ομογενείς μεγαλούργησαν σε πολλούς επιστημονικούς κλάδους, καθώς και σε άλλους επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους.
Βέβαια και οι περισσότεροι από αυτούς κράτησαν τα ελληνικά ήθη και έθιμα, τη θρησκεία, τη γλώσσα και μεταδίδουν και στους απογόνους τους τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική κουλτούρα