Σάββατο 8 Μαΐου 2010

ΤΑ ΑΛΑΤΑ

Είχαμε πει από το προηγούμενο μάθημα ότι όταν μας τσιμπήσει μέλισσα βάζουμε αμμωνία που είναι βάση, για να μην πονάει το τσίμπημα. Είπαμε επίσης ότι αν μας τσιμπήσει σφήκα βάζουμε ξίδι, που είναι οξύ.
Επίσης, αν πάρουμε ένα όξινο διάλυμα και προσθέσουμε σταγόνα - σταγόνα το διάλυμα μιας βάσης, θα παρατηρήσουμε ότι μετά από κάποιο αριθμό σταγόνων το χρώμα θα γίνει μοβ, αφού δε θα υπάρχει πλέον οξύ. Το ίδιο θα γίνει και αντίθετα, αν ρίξουμε σταγόνες οξέος. Το διάλυμα δε θα περιέχει πια βάση.
  • Τι έγιναν όμως το οξύ του 1ου διαλύματος και η βάση του 2ου;
Και βέβαια δεν εξαφανίστηκαν Απλά αντέδρασαν μεταξύ τους και παρήγαγαν άλλα προϊόντα που δεν ήταν ούτε βάσεις ούτε οξέα.
Η χημική αυτή αντίδραση λέγεται εξουδετέρωση και το προϊόν που παίρνουμε λέγεται άλας.

Αντιδράσεις εξουδετέρωσης στην καθημερινή ζωή

Συνοπτικά την αντίδραση της εξουδετέρωσης τη γράφουμε ως εξής:

Οξύ + βάση → άλας + νερό

Άρα τα άλατα προκύπτουν από την εξουδετέρωση των οξέων και των βάσεων:

HCl + NaOHNaCl + H2O(να θυμάσαι ότι το πρώτο μέρος των αλάτων δείχνει τη βάση και το δεύτερο το οξύ από το οποίο προήλθε)

Τα άλατα δε μεταβάλλουν το χρώμα των δεικτών και συνήθως διαλύονται εύκολα στο νερό. Όταν το νερό περιέχει πολλά άλατα θεωρείται σκληρό και δεν είναι πόσιμο, αλλά ούτε και για οικιακή χρήση. Υπάρχει πιθανότητα όταν το νερό που πίνουμε είναι σκληρό, τα άλατα να συσσωρεύονται στον οργανισμό και να δημιουργούν παθολογικές καταστάσεις, όπως "πέτρες" στο νεφρό. Αντίθετα, όταν περιέχει λίγα άλατα λέγεται μαλακό.
Πολλές ηλεκτρικές συσκευές καταστρέφονται από άλατα που περιέχει το νερό και γι αυτό για να μειώσουμε τις πιθανότητες βλάβης τους, χρησιμοποιούμε τα αποσκληρυντικά του νερού.
Μεγάλη ποσότητα αλάτων, κυρίως όμως μαγειρικού άλατος, βρίσκεται διαλυμένη στο θαλασσινό νερό. Το μαγειρικό αλάτι, γνωστό και ως χλωριούχο νάτριο, είναι λευκό, κρυσταλλικό, στερεό σώμα. Είναι απαραίτητο
στον οργανισμό για τη διατήρηση της ισορροπίας του νερού , για την πέψη και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.



Σε μεγάλες όμως ποσότητες προξενεί κινδύνους για την υγεία μας.
  • Θυμάσαι από παλαιότερα μαθήματα ποιοι κίνδυνοι προκαλούνται για την υγεία μας από την υπερβολική κατανάλωση του αλατιού;
Χρήσεις των αλάτων ΚΛΙΚ