Σου θυμίζει κάτι ο παρακάτω χάρτης; Για ποια περίοδο της Ελλάδας αναφέρεται και τι άσχημο είχε γίνει για τις ελληνικές πόλεις - κράτη τότε;
Δυστυχώς κάτι ανάλογα άσχημο έγινε στην Ελλάδα και μετά την κατοχή. Συγκεκριμένα στη διάρκεια της κατοχής έδρασαν πολλές αντιστασιακές οργανώσεις( ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - & ΕΔΕΣ - ΕΚΚΑ) που παρουσίαζαν διαφορές στις απόψεις τους σχετικά με τη διακυβέρνηση της χώρας μετά την απελευθέρωση. Αυτές οι διαφορές που είχαν ξεκινήσει ενώ ακόμα δεν είχαν φύγει τελείως οι Γερμανοί από την Ελλάδα, μεγάλωσαν με την ανάμειξη των συμμάχων στα πολιτικά πράγματα των χωρών. Ειδικά η Ελλάδα βρέθηκε κάτω από την επιρροή της Αγγλίας. Τον τελευταίο χρόνο της Κατοχής η κυβέρνηση που είχε σχηματιστεί στην Ελλάδα, γνωστή και ως "Κυβέρνηση του βουνού", συννενοήθηκε με την κυβέρνηση που είχε φύγει στην Αίγυπτο, ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Τα μέλη της δε συμφώνησαν σε ένα κοινό πρόγραμμα και μετά από λάθη και παραλείψεις όλων των παρατάξεων αλλά και της ανάμειξης των Άγγλων, οι δύο παρατάξεις συγκρούστηκαν μεταξύ τους στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 1944(Δεκεμβριανά). Νέες καταστροφές και νέοι νεκροί προστέθηκαν σε εκείνες του πολέμου και της Κατοχής και μάλιστα ακόμα πιο οδυνηρές, αφού οφείλονταν σε ελληνικά χέρια. Έλληνες δολοφονούσαν Έλληνες. Το μίσος ανάμεσα στους ανθρώπους γινόταν ολοένα και μεγαλύτερο. Γεγονότα που είχε η Ελλάδα να ζήσει από τον Πελοποννησιακό πόλεμο τα ξαναζούσε σε τραγικό βαθμό. Και βέβαια όσο αφορά την ένοπλη σύγκρουση, αφού μίση και διαφορές όπως θυμάσαι είχαμε και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 21(πολιτικοί - οπλαρχηγοί) αλλά και στη διάρκεια του Α Παγκοσμίου πολέμου( βενιζελικοί - βασιλικοί) Το Φεβρουάριο του 1945 οι αντίπαλες παρατάξεις υπέγραψαν τη συμφωνία της Βάρκιζας για να λύσουν τις διαφορές τους αλλά το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος που κράτησε 4 χρόνια, ως τον Αύγουστο του 1949 με τις συγκρούσεις στο Γράμμο και Βίτσι και την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού , από τον Εθνικό Στρατό.
Η κεντρώα εφημερίδα Ελευθερία πανηγυρίζει την τελική νίκη του Εθνικού Στρατού κατά του ΔΣΕ στο φύλλο της 30ης Αυγούστου 1949.
Ο εμφύλιος πόλεμος ρήμαξε τη χώρα και δηλητηρίασε τις σχέσεις των Ελλήνων για πολλά πολλά χρόνια...