Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Ο Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Μετά το Α' Παγκόσμιο πόλεμο τα χρόνια ήταν δύσκολα αφού η οικονομική κρίση που είχε εκδηλωθεί, είχε μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες. Στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία αλλά και στην Ελλάδα επιβλήθηκε το δικτατορικό καθεστώς.
Ειδικά στη Γερμανία το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ επιδίωκε να ξεπλύνει την ντροπή του Α' Παγκοσμίου πολέμου και να κυριαρχήσει στον κόσμο. Έτσι συμμάχησε με τον ηγέτη τους φασιστικής Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι και μαζί(Άξονας Βερολίνου - Ρώμης) προσπάθησαν να επιτεθούν εναντίον των άλλων χωρών της Ευρώπης.


Η Ευρώπη το 1939

Η έναρξη των συγκρούσεων έγινε με την εισβολή των Γερμανών στην Πολωνία(1-9-1939). Ζητούσε ουσιαστικά το σημερινό Γκντανσκ, που ήταν η μοναδική έξοδος των Πολωνών στη Βαλτική. Την ασφάλεια της Πολωνίας είχε εγγυηθεί η Αγγλία οπότε έσπευσε αμέσως σε βοήθεια.
Τα γεγονότα ακολούθησαν με γοργό ρυθμό, αφού και η Γαλλία κήρυξε πόλεμο στη Γερμανία και το ίδιο και η Ρωσία αφού το 1941 ο Χίτλερ έκανε εισβολή στη Σοβιετική Ένωση, παραβιάζοντας το σύμφωνο μη επίθεσης που είχε υπογράψει μαζί της, για να μην έχει δύο μέτωπα(σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ)


Ο Μολότωφ (υπογράφοντας), ο Ρίμπεντροπ (με τα μαύρα πίσω από τον Μολότωφ) και ο Στάλιν (δεξιά) στις 23 Αυγούστου 1939

Το Δεκέμβριο του 1941 η Ιαπωνία, σύμμαχος των Γερμανών, βομβάρδισε τον αμερικανικό στόλο στη Χαβάη(Περλ Χάρμπορ) αναγκάζοντας και την Αμερική να μπει στον πόλεμο.



Τότε ο πόλεμος έγινε παγκόσμιος.
Στη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου οι Έλληνες αντιμετώπισαν με επιτυχία τις τεράστιες δυνάμεις του Άξονα. Μεγάλα ήταν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη διάρκεια αυτού του πολέμου Ανάμεσά τους φρίκη προκάλεσαν το ολοκαύτωμα των Εβραίων στα ναζιστικά στρατόπεδα του Χίτλερ, Άουσβιτς και Νταχάου όπου πάνω από 5.000.000 Εβραίοι θανατώθηκαν με απάνθρωπο τρόπο



καθώς και η ολοκληρωτική καταστροφή των ιαπωνικών πόλεων Χιροσίμα και Ναγκασάκι ( 6 και 9 Αυγούστου 1945) από τις ατομικές βόμβες που έριξαν οι Αμερικανοί, για να εξαναγκάσουν τους Ιάπωνες σε συνθηκολόγηση



Ο Β' παγκόσμιος πόλεμος έληξε το 1945 με ήττα των δυνάμεων του Άξονα. Ο Χίτλερ αυτοκτόνησε και η Γερμανία παραδόθηκε "άνευ όρων", ο Μουσολίνι εκτελέστηκε από Ιταλούς παρτιζάνους. Η Γερμανία δε, χωρίστηκε σε δύο κράτη.

Δες όλη την εξέλιξη του Β΄παγκοσμίου πολέμου σε μία παρουσίαση


Όμως και οι καταστροφές ήταν μεγάλες σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στον πόλεμο. Εκατομμύρια θύματα(πάνω από 50.000.000), ερειπωμένες πόλεις κατεστραμμένες οικονομίες και βαθύ αίσθημα φρίκης και απελπισίας ήταν μερικές από τις συνέπειες του πολέμου για όλο τον κόσμο.










Από την επομένη κιόλας μέρα όλες οι χώρες προσπάθησαν να κάνουν ένα καινούριο ειρηνικό ξεκίνημα δημιουργώντας για το λόγο αυτό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)
Σκοπός του ήταν η διαφύλαξη της ειρήνης και ως σήμερα με τη μεσολάβησή του έχει αποτρέψει αρκετές πολεμικές συγκρούσεις.



Με το ειρηνευτικό του σώμα τους "κυανόκρανους", εξασφαλίζει την ηρεμία σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.


Επίσης προσπαθεί να μειωθούν οι εξοπλισμοί, να αποκατασταθούν οι πρόσφυγες, να επιλυθούν προβλήματα οικονομικής, κοινωνικής αλλά και ανθρώπινης φύσεως