Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΙ ΠΟΛΟΙ, Ο ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ, ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

Άνοιξε το λογισμικό Google Earth και από το μενού Προβολή επέλεξε "πλέγμα". Με αυτήν την επιλογή πάνω στην υδρόγειο σφαίρα θα εμφανιστούν μεσημβρινοί και παράλληλοι.



Τα νοητά ημικύκλια που συνδέουν τους πόλους και είναι όλα ίσα μεταξύ τους ονομάζονται μεσημβρινοί. Πρώτος μεσημβρινός έχει οριστεί να είναι ο μεσημβρινός που περνά από το Γκρίνουϊτς. Ο πρώτος μεσημβρινός χωρίζει την υδρόγειο σε δύο ημισφαίρια το ανατολικό και το δυτικό (του Γκρίνουϊτς).

Σε ποιο από τα δύο ημισφαίρια βρίσκεται η Ελλάδα;

Ο νοητός κύκλος που είναι κάθετος προς τον άξονα της Γης και χωρίζει και αυτός τη Γη σε δύο ημισφαίρια, το βόρειο και το νότιο ονομάζεται ισημερινός. Υπάρχει ακόμα ένα δίκτυο παράλληλων κύκλων, σε σχέση με τον ισημερινό, βόρεια και νότια που επινοήθηκαν από τους γεωγράφους και τους θαλασσοπόρους με σκοπό μαζί με τους μεσημβρινούς να ορίζουν την ακριβή τοποθεσία ενός τόπου πάνω στη Γη.
Στρέψε τη Γη στους πόλους και παρατήρησε ότι οι μεσημβρινοί του Ανατολικού ημισφαιρίου χαρακτηρίζονται από το γράμμα Ε: παράδειγμα
Ε30ο, Ε 50ο κλπ(Ε από την λέξη East που σημαίνει ανατολή).
Με ανάλογο τρόπο οι μεσημβρινοί του δυτικού ημισφαιρίου χαρακτηρίζονται από το γράμμα W π.χ. W10o W30o κλπ (W από την λέξη West που σημαίνει δύση).



Από το Αιγαίο Πέλαγος ποιος μεσημβρινός περνάει;

Δραστηριότητες
  1. Γράψε στην "Πτήση προς" στο λογισμικό Google Earth όποια χώρα θες και δες σε ποιο ημισφαίριο ανήκει
  2. Αφού επιλέξεις από τα "επίπεδα", το "σύνορα και σήματα", δες ποιες χώρες βρίσκονται κατά μήκος του Ισημερινού.
  3. Δες ποια ήπειρος ανήκει τόσο στο βόρειο και νότιο ημισφαίριο όσο και στο δυτικό και ανατολικό
  4. Ανάμεσα σε ποιους μεσημβρινούς και σε ποιους παράλληλους κύκλους βρίσκεται η Ευρώπη.