Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

ΚΑΙΡΟΣ, ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Με τον όρο θερμοκρασία εννοούμε πόσο θερμό ή ψυχρό είναι ένα σώμα. Αυτό το μέγεθος εκφράζεται και στη Μετεωρολογία με μια κλίμακα σε βαθμούς ΚελσίουΜε τον όρο βροχοπτώσεις εννοούμε την ποσότητα της βροχής που πέφτει σε μια περιοχή και τη μετράμε σε χιλιοστά


Με τον όρο υγρασία εννοούμε το ποσοστό(επί τοις εκατό)των υδρατμών στην ατμόσφαιρα
Κάθε πρωί όταν βγαίνουμε από το σπίτι μας κοιτάζουμε προς τον ουρανό για να μαντέψουμε τι καιρό θα κάνει. Οι πρωταγωνιστές του καιρού, ο ήλιος, η βροχή, το χαλάζι, η υγρασία, τα σύννεφα, το χιόνι οι καταιγίδες, κ. α. είναι γνωστοί σε όλους μας. Οι μηχανισμοί οι οποίοι τους προκαλούν, τους κατευθύνουν και μετά τους εξαφανίζουν είναι άγνωστοι στους περισσότερους από εμάς.
Οι συνεχείς μεταβολές του καιρού και οι κλιματικές αλλαγές απασχολούσαν τους ανθρώπους από τα παλιά χρόνια μιας και αυτοί ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι απ’ ότι εμείς σήμερα. Ένας παγετός σε ακατάλληλη στιγμή ή μια παρατεταμένη ξηρασία μπορούσε να σημαίνει για τους προγόνους μας θάνατο από πείνα.

Έτσι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρατηρούν προσεκτικά τα μετεωρολογικά φαινόμενα ψάχνοντας για κανόνες ή τακτικές επαναλήψεις τους, που θα τους βοηθούσαν να τα προβλέψουν.

Σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας είμαστε σε θέση να εξηγούμε τη συμπεριφορά του καιρού αλλά και να προβλέψουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τα καιρικά φαινόμενα.

Έτσι γνωρίζουμε πώς πρέπει να αποφεύγουμε την έξοδο από το σπίτι μας σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή ποια απαραίτητα πρέπει να έχουμε μαζί μας κλπ


Τα τελευταία χρόνια το κλίμα του πλανήτη μας έχει αλλάξει. Οι μεγάλες κλιματικές αλλαγές οφείλονται κατά κύριο λόγο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η ατμόσφαιρα μολύνεται με αέρια από ανθρώπινες δραστηριότητες(βιομηχανίες, αυτοκίνητα, παραγωγή ενέργειας κλπ)


Έτσι δεσμεύεται μέρος της ακτινοβολίας που εκπέμπει η γη προς το διάστημα και επιστρέφει στον πλανήτη, με συνέπεια τη σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας του. Η κατάσταση είναι κρίσιμη καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί σε παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές και στο λιώσιμο των πάγων στους πόλους. Έχουμε άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλαγές στην κατανομή των βροχοπτώσεων, ακραία φαινόμενα όπως οι τυφώνες.



Όλα αυτά επηρεάζουν δραματικά τις καλλιέργειες και γενικά το φυτικό, ζωικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.