Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Ο Κων/νος με ενέργειές του βοήθησε τον Χριστιανισμό στην εξάπλωσή του. Συγκεκριμένα:
  • Έδειχνε προτιμήσεις για τις δημόσιες θέσεις και το στρατό σε χριστιανούς
  • Συγκάλεσε την Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ. Χ. στη Νίκαια για να καταπολεμήσει την αίρεση του Αρείου
    Η Αγία Σοφία, στη Νίκαια της Βιθυνίας, όπου έγινε η Α΄Οικουμενική Σύνοδος και κρίθηκε αιρετική η διδασκαλία του Αρείου(έλεγε ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός αλλά το τελειότερο κτίσμα του Θεού)





Εικόνα που παρουσιάζει την Α Οικουμενική Σύνοδο. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α' βρίσκεται στο κέντρο περιτριγυρισμένος από Εκκλησιαστικούς Πατέρες. Ο ρόλος περιέχει το πρώτο μισό του Συμβόλου Πίστεως
  • Βαφτίστηκε λίγο πριν το θάνατό του χριστιανός

Ο γιος του Κωνστάντιος ΔΕΝ κράτησε την ίδια θετική στάση αφού υπήρξε Αρειανός(οπαδός δηλ. της αίρεσης του Αρείου)  Μάλιστα με Σύνοδο που ο ίδιος όρισε ανακήρυξε τον Αρειανισμό επίσημο δόγμα της αυτοκρατορίας. Βέβαια κυνήγησε με πάθος και τους ειδωλολάτρες κλείνοντας ναούς και απαγορεύοντας θυσίες και μυστήρια.
Ο Ιουλιανός που τον διαδέχτηκε άλλαξε αυτή την πολιτική. 



Είχε σπουδάσει φιλοσοφία στην Αθήνα και θαύμαζε τον αρχαίο πολιτισμό και την αρχαία ελληνική θρησκεία. Έτσι, προσπάθησε να την επαναφέρει(δωδεκάθεο), χωρίς όμως να το πετύχει. Διέταξε να ανοίξουν οι ειδωλολατρικοί ναοί που είχαν κλείσει και ο ίδιος έπαιρνε μέρος στις ειδωλολατρικές θρησκευτικές τελετές.
Ο Ιουλιανός παρευρίσκεται σε προετοιμασία θυσίας προς τους Θεούς
Ο Ιουλιανός σε νόμισμα της εποχής
Σκοτώθηκε πολεμώντας κατά των Περσών(363). Η πολιτική του προκάλεσε διαμάχες στο κράτος.
Το τέλος του Ιουλιανού, πισώπλατα, σε μάχη εναντίον των Περσών
 
Ο Θεοδόσιος που έγινε αυτοκράτορας λίγα χρόνια αργότερα κήρυξε το χριστιανισμό επίσημη θρησκεία του κράτους, έκλεισε τους ναούς των αρχαίων θεών, κατάργησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες(ως ειδωλολατρική εκδήλωση), τα Ελευσίνια Μυστήρια και έκλεισε το μαντείο των Δελφών.
  
Ο Θεοδόσιος σε νόμισμα
Αδιαφόρησε για την καταστροφή των αρχαίων ναών και έργων τέχνης από φανατικούς χριστιανούς. Μάλιστα θύμα αυτού του φανατισμού ήταν και το περίφημο χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στην Ολυμπία, έργο του μεγάλου γλύπτη Φειδία και ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου
Το άγαλμα του Ολυμπίου Διός θεωρείται ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου
 
Συγκάλεσε την Β' Οικουμενική Σύνοδο στην Κων/πολη για να καταδικάσει την αίρεση του Μακεδόνιου(έλεγε ότι το Άγιο Πνεύμα δεν ήταν ομοούσιο με τον Πατέρα και με τον Υιό, αλλά κτίσμα του Θεού)
Ο χριστιανισμός τελικά επικράτησε κυρίως με την υψηλή διδασκαλία της αγάπης και της συγγνώμης καθώς και με το υπέροχο κοινωνικό έργο των Πατέρων της Εκκλησίας και ιδιαίτερα των Τριών Ιεραρχών που συνδύασαν την αρχαία παιδεία με τη χριστιανική διδασκαλία
 
 Οι χριστιανοί ονόμασαν τον Θεοδόσιο "Μέγα" και τον Ιουλιανό "Παραβάτη" ή "Αποστάτη" για τις πράξεις τους

Συμπέρασμα: Ο κάθε είδους φανατισμός είναι καταστρεπτικός και πρέπει να αποφεύγεται.

Ταίριαξε κάθε αυτοκράτορα με τις ενέργειές του

Παρατήρησε τις παρακάτω δυο εικόνες και σχολίασέ τες. Τι το ανεξήγητο βλέπεις; Σε τι συμπέρασμα καταλήγεις;