Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ


Στις 8 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε το φεστιβάλ "Δημήτρια", το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ που θα διαρκέσει έως τις 3 Νοεμβρίου είναι για άλλη μια χρονιά πλούσιο σε μουσική, θέατρο, εκθέσεις, video art και χορό.
Τα σύγχρονα ΔΗΜΗΤΡΙΑ, είναι η συνέχεια ενός εξαιρετικού μυθικού θεσμού της πόλης που οι ρίζες του βρίσκονται στα μυστηριώδη Καβείρια, στις πανηγύρεις των Μακεδόνων κατά τα Βυζαντινά χρόνια και στις τελετές προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου του προστάτη των Θεσσαλονικέων

Τα φετινά, 45α Δημήτρια, με άξονα την παράδοση και την ανανέωση, άρχισαν στις 8 Σεπτεμβρίου, με ένα αφιέρωμα στους Frederic Chopin και John Lennon:
Αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την γέννηση του Chopin και στα 30 χρόνια από τον θάνατο του Lennon, με την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη. Σολίστ στο κοντσέρτο Chopin ο Στέφανος Θωμόπουλος. Τραγούδια του Lennon ερμηνεύει ο Βασίλης Γισδάκης και συμμετέχει ο Νίκος Ζαφρανάς
Η συναυλία λήξης, στις 3 Νοεμβρίου, είναι αφιερωμένη στους Κοσμά Γαλιλαία, αείμνηστο ιδρυτή και πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης, και  στον μεγάλο Έλληνα μουσικό Δημήτρη Μητρόπουλο.
Το εικαστικό της αφίσας των 45ων Δημήτριων φιλοτέχνησε και προσέφερε ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Ξενάκης


"45 χρόνια «ΔΗΜΗΤΡΙΑ», 45 χρόνια ταξίδι στο μαγικό κόσμο των Τεχνών. Μια μεγάλη γιορτή της Μακεδονικής πρωτεύουσας που μας προσκαλεί κάθε χρόνο να ζήσουμε μοναδικές στιγμές και να θαυμάσουμε ό,τι πιο όμορφο δημιουργούν Έλληνες και ξένοι εμπνευσμένοι καλλιτέχνες. Τα «ΔΗΜΗΤΡΙΑ» του Δήμου Θεσσαλονίκης, είναι η κορυφαία πνευματική και καλλιτεχνική διοργάνωση της Θεσσαλονίκης και ένα από τα πιο έγκυρα Πολιτιστικά Φεστιβάλ της Ευρώπης, ένας σπουδαίος θεσμός που συνεχίζει μία μεγάλη πολιτισμική παράδοση αιώνων"(από τον χαιρετισμό του δημάρχου Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλου)

Σε ποια εκδήλωση μέχρι τη λήξη των Δημητρίων θα ήθελες να πας;

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΑΣ ΡΑΙΔΕΣΤΟΥ

ΚΛΙΚ

Διαδραστικός πολιτιστικός χάρτης του Υπουργείου Πολιτισμού