Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΚΡΑΤΟΣ

Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, είπαμε ότι επικράτησε αναρχία και ότι ανέλαβε μια τριμελής επιτροπή να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Γρήγορα όμως και αυτή διασπάστηκε. Έτσι οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφάσισαν να φέρουν ως βασιλιά της Ελλάδας, μετά την άρνηση του Λεοπόλδου της Σαξονίας, τον Όθωνα.Οι αντιδράσεις ήταν αρκετές, ιδίως από τους Άγγλους επειδή ήταν ανήλικος αλλά και από τους Ρώσους λόγω του ότι δεν ήταν ορθόδοξος αλλά μπροστά στις κρίσιμες αυτές ώρες όλοι υποχώρησαν και ο Όθωνας κατέφθασε στο Ναύπλιο τον Ιανουάριο του 1833 και σε ηλικία 17 ετών.


Η αγγλική φρεγάδα "Μαδαγασκάρη", στο λιμάνι του Ναυπλίου κατά την αποβίβαση του Όθωνα. Στην παραλία έχει παραταχθεί ο τακτικός στρατός και πλήθος κόσμου


Η άφιξη του Όθωνα στο Ναύπλιο από πίνακα του Peter von Hess

Επειδή ήταν ανήλικος δεν ανέλαβε αμέσως τη διακυβέρνηση του κράτους. Έτσι για δυο χρόνια την εξουσία ανέλαβαν τρεις Βαυαροί ως αντιβασιλείς(Άρμανσπεργκ, Μάουρερ και Έιντεκ)


Οι 3 αντιβασιλείς. Από αριστερά προς τα δεξιά: Άρμανσπεργκ(πρόεδρος), Μάουρερ(παιδεία-δικαιοσύνη-εκκλησία) και Έιντεκ(στατό-ναυτικό)η οικία του Άρμανσπεργκ στο Ναύπλιο, πριν 20 χρόνια και σήμερα. Απέναντι της ήταν και η οικία του Μάουρερ

Εικονική περιήγηση ΚΛΙΚ

Οι Βαυαροί πήραν δραστικά μέτρα για την συγκρότηση του κράτους και ιδιαίτερα για τη διαφύλαξη της τάξης. Ο στρατός έγινε τακτικός(10 τάγματα), με ιππικό και πυροβολικό. Μάλιστα από τους 7000 συνολικά Βαυαρούς στρατιώτες που υπηρέτησαν μεταξύ 1833-35 στην Ελλάδα, οι 5000 εντάχθηκαν στον ελληνικό στρατό μόνιμα. Κάθε τάγμα γραμμής διέθετε δύο λόχους Βαυαρών.


Λογχοφόρος ιππέας του 1835


Ελληνικό "ελαφρύ"πεζικό Οθωνικής περιόδου


Αξιωματικοί και άνδρες της Χωροφυλακής στη Χαλκίδα. Κύρια αποστολή της Χωροφυλακής στα πρώτα χρόνια ήταν η καταδίωξη ληστών


λιοντάρι λαξευμένο σε βράχο της εποχής του Όθωνα σε ανάμνηση Βαυαρών στρατιωτών που είχαν πεθάνει από επιδημία τύφου

Εικονική περιήγηση ΚΛΙΚ

Με διάταγμα στις 3 Απριλίου 1833 και για να διευκολυνθεί η διοίκηση, χώρισαν τη χώρα σε 10 νομούς και τους νομούς σε δήμους.

Παρατήρησε τον παρακάτω χάρτη. Ποιοι νομοί ήταν τότε ενωμένοι και σήμερα είναι ξεχωριστοί;Ποιοι έχουν άλλο όνομα;το ελληνικό κράτος την εποχή του Όθωνα

Επίσης και η εκκλησία της Ελλάδας, για να μην επεμβαίνουν οι Τούρκοι στη διοίκησή της, αποσπάστηκε από το Πατριαρχείο κι έγινε αυτοκέφαλη(αυτοδιοίκητη).

Αυτό βέβαια ήταν κάτι που δεν άρεσε και υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις, αφού το Πατριαρχείο είχε συνδεθεί στενά με τα χρόνια της σκλαβιάς.

Θυμάσαι κάποιον λόγο;

Η φτώχεια όμως που επικρατούσε δυσαρεστούσε το λαό και η πολιτική κατάσταση δεν ήταν ήρεμη. Επίσης έβλεπαν οι Έλληνες ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις ελέγχουν την κατάσταση στη χώρα και αναμειγνύονται συχνά σε πολιτικά ζητήματα.
Έτσι ξέσπασαν ταραχές και αντιδράσεις. Θύμα αυτής της ανωμαλίας υπήρξε και ο Κολοκοτρώνης τον οποίο η αντιβασιλεία φυλάκισε με την αιτία της συνωμοσίας προς την Αντιβασιλεία. Ο Κολοκοτρώνης μαζί με το γιο του Γενναίο, τον Πλαπούτα, τον Κίτσο Τζαβέλα και άλλους αγωνιστές φυλακίστηκαν στις φυλακές της Ακροναυπλίας μέχρι να δικαστούν.Το "απάνθρωπο" μέρος στο Παλαμήδι, που λέγεται ότι φυλακίστηκε ο Κολοκοτρώνης
Κατά τη δίκη και μετά την κατάθεση ψευδομαρτύρων αποφασίστηκε η εκτέλεση των οπλαρχηγών. Ευτυχώς όμως χάρη στους δικαστές Α. Πολυζωίδη και Γ. Τερτσέτη που δεν συνυπέγραψαν την απόφαση η ποινή δεν εκτελέστηκε αλλά μετατράπηκε σε ισόβια.


Πολυζωίδης αριστερά και Τερτσέτης δεξιά, αρνήθηκαν παρόλες τις πιέσεις να υπογράψουν την θανατική καταδίκη και έτσι να σώσουν την Ελλάδα από μια "μελανή" σελίδα της. Αργότερα ο Τερτσέτης θα επισκεφτεί τον Κολοκοτρώνη στη φυλακή και θα γράψει τα Απομνημονεύματά του, καθώς θα του τα διηγείται ο Γέρος του Μοριά.

Το 1834 μεταφέρεται η πρωτεύουσα στην Αθήνα, όπου θα μείνει ως σήμερα, το 1835 ο Όθωνας ενηλικιώνεται και αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της χώρας. Μάλιστα το 1836 θα γίνει και ο γάμος του με την πριγκίπισσα Αμαλία.
Παρόλο όμως που προσπαθεί να ευχαριστήσει το λαό με κάποια μέτρα όπως την αποφυλάκιση του Κολοκοτρώνη και των οπλαρχηγών και την κάποια μικρή βοήθεια προς τους οπλαρχηγούς του 1821, η δυσαρέσκεια από τον τρόπο διακυβέρνησής του είναι έκδηλη. Έτσι, οργανώνεται επαναστατικό κίνημα με σκοπό να εξαναγκάσει τον Όθωνα να παραχωρήσει Σύνταγμα.
Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1843, ο συνταγματάρχης Καλλέργης μαζί με το Μακρυγιάννη και άλλους αγωνιστές κύκλωσαν το παλάτι(τη σημερινή βουλή).


ο Καλλέργης έφιππος, υποβάλλει τις απαιτήσεις του λαού στον Όθωνα και την Αμαλία


λαϊκή λιθογραφία, για το γεγονός της 3ης Σεπτεμβρίου. Συμμετέχει όλος ο ελληνικός λαός: στρατός, ιερείς και απλοί άνθρωποι...


λάβαρο των επαναστατών της 3ης Σεπτεμβρίου 1843

Τότε ο Όθωνας κάτω από την πίεση του λαού που είχαν κατακλύσει την πλατεία μπροστά από το παλάτι(τη σημερινή πλατεία Συντάγματος) αναγκάστηκε να παραχωρήσει σύνταγμα. Έτσι το πολίτευμα από απόλυτη μοναρχία μετατράπηκε σε συνταγματική μοναρχία.
Ο τρόπος όμως διακυβέρνησης πάλι δεν άλλαξε, αφού ο Όθωνας πάλι επέμβαινε στο έργο της δικαστικής, νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, με συνέπεια ο λαός να απογοητευτεί και μετά την αποτυχία του να πραγματοποιήσει το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας, της επέκτασης δηλαδή των ορίων της Ελλάδας στα όρια της παλιάς Βυζαντινής αυτοκρατορίας, να εκδιωχθεί από τον επαναστατημένο ελληνικό λαό(1862). Ο Όθωνας μαζί με τη γυναίκα του αναχώρησε για τη Βαυαρία, όπου παρέμεινε ως το θάνατό του(14/4/1867)


ο τάφος του Όθωνα στο Μόναχο

Κάποιοι ιστορικοί αναφέρουν ότι ο Όθωνας αγάπησε όσο τίποτε άλλο στη ζωή του την Ελλάδα, όχι όμως και τους Έλληνες...


πορτραίτο του Όθωνα με φουστανέλα. Έργο του Νικ. Λύτρα

Η βασιλεία του Όθωνα χωρίστηκε σε 3 φάσεις:

Αντιβασιλεία(1833-1835)
Απολυταρχία(1835-1843)
Συνταγματική μοναρχία(1843-1862)

Πόσα χρόνια βασιλείας έζησε δηλαδή η Ελλάδα σε αυτά τα χρόνια;