Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΜΑΓΝΗΤΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ

Είπαμε στο προηγούμενο μάθημα ότι ένας μαγνήτης όσες φορές και να τον διαιρέσουμε πάντα θα βρίσκουμε ένα βόρειο και ένα νότιο πόλο. Είναι αδύνατον να απομονώσουμε τον έναν από τους δύο πόλους.
Είπαμε επίσης ότι οι ομώνυμοι πόλοι απωθούνται ενώ οι ετερώνυμοι έλκονται.
Η ελκτική βέβαια δύναμή τους, όπως άλλωστε και η απωστική ελαττώνεται όσο αυξάνεται η απόσταση μεταξύ δυο μαγνητών.
Εάν τώρα κρεμάσουμε ένα ραβδόμορφο μαγνήτη από ένα σχοινί και τον αφήσουμε να αιωρηθεί, ύστερα από λίγο θα παρατηρήσουμε ότι ο ένας πόλος του δείχνει τον βορρά κι ο άλλος τον νότο. Και αν τον κουνήσουμε και περιμένουμε να σταματήσει, θα δούμε ότι πάλι θα σταματήσει στην ίδια θέση.


Επειδή αυτό συμβαίνει σε όλους τους μαγνήτες οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι η γη συμπεριφέρεται σαν ένας τεράστιος μαγνήτης με άκρα τον βόρειο και τον νότιο πόλο. Έτσι έλκει τους άλλους μαγνήτες οι οποίοι προσανατολίζονται με τον ίδιο τρόπο στο μαγνητικό της πεδίο.Ο πόλος που δείχνει τον γεωγραφικό βορρά της Γης ονομάζεται βόρειος πόλος του μαγνήτη και ο πόλος που δείχνει τον γεωγραφικό νότο της Γης ονομάζεται νότιος πόλος του μαγνήτη.

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ

Πρόσεξε τι δείχνει η πυξίδα κάθε φορά που είναι κοντά σε κάποιο πόλο μαγνήτη ΚΛΙΚ

Αν ο μαγνήτης δεν είναι ραβδόμορφος, πλησιάζουμε κοντά στον ένα πόλο του τον βόρειο πόλο ενός ραβδόμορφου μαγνήτη κι αν οι μαγνήτες έλκονται, σημαίνει ότι ο πόλος αυτός είναι ο νότιος πόλος του μη ραβδόμορφου μαγνήτη, γιατί οι αντίθετοι πόλοι έλκονται, ενώ οι όμοιοι απωθούνται.
Πρόσεξε λίγο τι γίνεται με τους μαγνητικούς πόλους της Γης γιατί είναι ένα μικρό μπέρδεμα:
Ξέρουμε πως η Γη συμπεριφέρεται σαν ένας τεράστιος μαγνήτης και οι δυναμικές γραμμές του πεδίου της έχουν κατεύθυνση από τον νότιο προς τον βόρειο γεωγραφικό της πόλο.
Οι μαγνητικοί πόλοι της Γης όμως συμπίπτουν με τους γεωγραφικούς της πόλους; Η απάντηση είναι πως δεν συμπίπτουν.
Η εξήγηση είναι απλή:Αφού ένας μετέωρος μαγνήτης προσανατολίζεται στην κατεύθυνση Βορράς - Νότος, σημαίνει ότι ο βόρειος πόλος του μαγνήτη έλκεται από τον νότιο μαγνητικό πόλο της Γης. Κι αφού ο βόρειος πόλος του μαγνήτη στρέφεται στον βόρειο πόλο της Γης αυτό σημαίνει ότι εκεί βρίσκεται ο νότιος μαγνητικός πόλος της Γης που έλκει τον βόρειο πόλο του μαγνήτη.(οι αντίθετοι πόλοι έλκονται). Άρα κοντά στον βόρειο γεωγραφικό πόλο της Γης βρίσκεται ο νότιος μαγνητικός πόλος της και κοντά στον νότιο γεωγραφικό πόλο της Γης βρίσκεται ο βόρειος μαγνητικός πόλος της.