Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΕΥΚΡΑΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Εύκρατες περιοχές είναι οι περιοχές ανάμεσα στον Τροπικό του Καρκίνου και στο Βόρειο Πολικό κύκλο(Βόρεια Εύκρατη Ζώνη) και οι περιοχές ανάμεσα στον Τροπικό του Αιγόκερω και στο Νότιο Πολικό κύκλο(Νότια Εύκρατη Ζώνη)

Σε αυτές τις περιοχές αναπτύσσονται η γεωργία και η κτηνοτροφία σε μεγάλη κλίμακα αφού το ήπιο κλίμα και η βλάστηση των περιοχών αυτών ευνοούν αυτές τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η αφθονία αυτών των προϊόντων δίνουν μεγάλη ώθηση στο εμπόριο και ως συνέπεια την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού σε αυτές τις χώρες. Έτσι δημιουργούν ολοένα και νέες πόλεις, κατασκευάζουν τεχνικά έργα, μορφώνονται και ασχολούνται με τις "καλές τέχνες". Προσπαθούν γενικά να βελτιώσουν τη διαβίωσή τους κάνοντας διάφορες εφευρέσεις, μιλώντας εύκολα και γρήγορα από το ένα σημείο στο άλλο της Γης με την ανάπτυξη των Μέσων ενημέρωσης αλλά και επικοινωνίας, ταξιδεύοντας γρήγορα και με ασφάλεια με τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς κλπ Ταυτόχρονα όμως η εντατική εκμετάλλευση των φυσικών πρώτων υλών μετέβαλε το φυσικό περιβάλλον. Η εκχέρσωση των δασών, η επέκταση των πόλεων, η ανάπτυξη της βιομηχανίας και τα μεγάλα τεχνικά έργα αλλάζουν το γήινο ανάγλυφο. Έτσι δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα που έχουν σχέση με τη ρύπανση θαλασσών και λιμνών, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την τρύπα του όζοντος, το λιώσιμο των πάγων, τη λειψυδρία, την κατασκευή χωματερών,τη μείωση των φυσικών πόρων, την εξαφάνιση ζωικών και φυτικών ειδών.

Η κλιματική αλλαγή


Έτσι συγκρίνοντας τις περιοχές των τροπικών δασών και των πολικών περιοχών με αυτές των εύκρατων περιοχών θα λέγαμε ότι στις δυο πρώτες ο άνθρωπος προσαρμόζεται στις δυσκολίες των περιοχών ενώ στην τρίτη οι άνθρωποι προσαρμόζουν το περιβάλλον στις ανάγκες τους. Και αυτό βέβαια παρουσιάζει και θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία, τα οποία αναφέραμε παραπάνω.


εύκρατες περιοχές από αεροπλάνο


εύκρατες περιοχές ...νύχτα