Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η ονομασία της Ευρώπης (Μυθολογία)


Η Ευρώπη έχει έκταση 10.498.000 τ. χλμ. και πληθυσμό 729.000.000 (2003)
Το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης εκτείνεται στο ανατολικό ημισφαίριο εκτός από ένα μικρό μέρος πουυ ανήκει στο δυτικό ημισφαίριο και στη βόρεια εύκρατη ζώνη εκτός από ένα πάλι μικρό μέρος στο βόρειο μέρος της που ανήκει στο βόρειο πολικό κύκλο.Από ανατολικά είναι ενωμένη με την Ασία. Μαζί αποτελούν την Ευρασία. Θα μπορούσαμε δηλαδή να πούμε ότι η Ευρώπη είναι μια χερσόνησος της Ασίας.
Τα χερσαία σύνορα της (δηλ. τα μέρη της ξηράς που συνορεύει) με την Ασία είναι η οροσειρά των Ουραλίων ορέων και ο Καύκασος. Σύνορα επίσης θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν η Κασπία και η Μαύρη θάλασσα
Με την Αφρική που βρίσκεται νότια της Ευρώπης, η Ευρώπη χωρίζεται με τη Μεσόγειο θάλασσα και τον πορθμό του Γιβραλτάρ
Τέλος δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό και βόρεια από τον Αρκτικό ωκεανόΗ θέση της Ευρώπης είναι ευνοϊκή όσον αφορά την επικοινωνία με τις άλλες ηπείρους ( Αμερική, Ασία, Αφρική), τις συγκοινωνίες και το διεθνές εμπόριο. Δίκαια λοιπόν έχει χαρακτηριστεί ως "σταυροδρόμι τριών ηπείρων".
Εκτείνεται(χωρίς τα νησιά) από το Βορρά και το Ακρωτήριο Νordkapp της Νορβηγίας( 71°11'Β) ως Νότια στο ακρωτήριο Τarifa στο Γιβραλτάρ της Ισπανίας( 36°Β) και από την Ανατολή και τα Ουράλια όρη στη Ρωσία ( 67°21' Α) έως το ακρωτήριο cabo da roca της Πορτογαλίας( 9°30' Δ)Το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης είναι το νησί Γαύδος της Ελλάδας( 34°50' Β, 24° 5' Α)ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Χρησιμοποίησε και συ το Google Earth, βρες τα παραπάνω μέρη και στη συνέχεια με το κουμπί με το χάρακα που βρίσκεται πάνω από την τρισδιάστατη εικόνα της Γης, μέτρησε την απόσταση από το ακρωτήριο Νordkapp έως το νησί της Γαύδου και βρες πόσα χιλιόμετρα είναι(σε ευθεία γραμμή)