Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ

Στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα, οι Έλληνες ζούσαν όπως και κατά την Τουρκοκρατία αλλά βεβαίως ήταν πολύ πιο χαρούμενοι. Εργάζονταν πάλι στα χωράφια, με την κτηνοτροφία και λιγότεροι με το εμπόριο και τη βιοτεχνία.


σκηνή από την ελληνική αγροτική ζωή

Οι οικογένειες φρόντιζαν να εξασφαλίζουν τα προϊόντα όλης της χρονιάς και οι γυναίκες ύφαιναν στον αργαλειό το ρουχισμό της οικογένειας. Οι πόλεις ήταν μικρές, οι δρόμοι και η συγκοινωνία, με τη μορφή που τα ξέρουμε σήμερα, ανύπαρκτα.



Οι μετακινήσεις γινόταν ή με τα πόδια ή με τα ζώα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αθήνα το 1832 είχε μόλις 4000 κατοίκους και την εποχή που έφυγε ο Όθωνας(1862), 43000.
Η Ταχυδρομική Υπηρεσία που οργάνωσε το Κράτος λειτουργούσε με πολλές δυσκολίες αφού και οι μετακινήσεις ήταν δύσκολες και μόνο βέβαια με ζώα αλλά και οι ληστές έκαναν συχνά επιθέσεις.
Σχολεία λειτουργούσαν μόνο σε μεγάλα χωριά(κεφαλοχώρια).
Η Αθήνα, η νέα πρωτεύουσα άρχισε να παρουσιάζει κάποια κοσμική ζωή, συναναστροφές συναντήσεις σε καφενεία ή ζαχαροπλαστεία κλπ.


καφενείο της εποχής του Όθωνα. Φουστανελοφόροι, Βαυαροί στρατιώτες, αλλά και άνδρες ντυμένοι με "φράγκικα" ρούχα απολαμβάνουν τον καφέ(ερατεινό)

Στο Παλάτι γίνονταν χοροεσπερίδες, ευρωπαϊκή συνήθεια, όπου εκτός από τις γνωστές στολές των φουστανελοφόρων και τις παραδοσιακές των γυναικών, που άρεζαν ιδιαίτερα στη βασίλισσα Αμαλία, έβλεπε κανείς πλέον και "φράγκικα" ρούχα ευρωπαϊκά.


Η Αμαλία με τη φορεσιά που από τότε καθιερώθηκε ως εθνική και πήρε το όνομά της

Στην αρχή αυτά τα φορούσαν μόνο οι ξένοι αλλά σιγά σιγά τα φόρεσαν και οι Έλληνες, παρόλο που κάποιοι τους κορόιδευαν. Συχνά στις γειτονιές παρακολουθούσε κανείς και πετροπόλεμο, έθιμο για ψυχαγωγία τις περισσότερες φορές, κατάλοιπο της Τουρκοκρατίας, που έδειχνε την ανωριμότητα του ελληνικού λαού. Τότε οι Βαυαροί στρατιώτες έτρεχαν να σταματήσουν το κακό.


πετροπόλεμος στην Αθήνα. Η ανωριμότητα των Ελλήνων να δεχτούν νέους τρόπους ζωής, που θα ταίριαζαν πιο πολύ στην ελευθερία



Αυτή την εποχή έχουμε και τα πρώτα νεοκλασικά κτίρια, σχεδιασμένα από σπουδαίους Ευρωπαίους αρχιτέκτονες και που κάποια από αυτά θαυμάζονται έως τις μέρες μας.


Τα Παλαιά ανάκτορα, που από το 1843 αποτελούσε την κατοικία του βασιλικού ζευγαριού, μετατράπηκε από το 1946 ως έδρα της Βουλής των Ελλήνων


η πρώτη οικία του Όθωνα(1834) πριν εγκατασταθεί με την Αμαλία στο παλάτι, αργότερα εκεί συνεδρίαζε η Βουλή(1875-1935). Σήμερα φιλοξενεί το μουσείο Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας


Το 1837, ιδρύθηκε το πρώτο πανεπιστήμιο, όπου στεγάστηκε στην οικεία του Σ. Κλεάνθη(σπουδαίου αρχιτέκτονα)Σήμερα στεγάζει το Μουσείο Πανεπιστημίου (δεξιά)


Το Νοέμβριο του 1841 το ίδρυμα μεταστεγάσθηκε στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα κτίριο σχεδιασμένο από το Δανό αρχιτέκτονα Κ. Χάνσεν. Το Πανεπιστήμιο διατήρησε την ονομασία Οθώνειο μέχρι το 1862, χρονιά κατά την οποία ο Όθων αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Στις 20 Οκτωβρίου 1862 το ίδρυμα μετονομάσθηκε σε Εθνικό Πανεπιστήμιο. Από το 1911 ονομάζεται Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο


από τις πρώτες φωτογραφίες του τριώροφου ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρετανία", κοντά στην πλατεία Συντάγματος και το ξενοδοχείο σήμερα που θεωρείται το ακριβότερο στην Ελλάδα


Η Εθνική Τράπεζα, στο κτίριο που στεγάστηκε το 1845 και όπως διαμορφώθηκε το 1899


το κτίριο σήμερα


χρυσό εικοσάδραχμο του 1833, του βασιλιά Όθωνα


η πλατεία Συντάγματος την εποχή του Όθωνα(1845)


η Ακρόπολη και η Αθήνα το 1861


Αθήνα στα 1860. Διακρίνεται κάτω η νέα Μητρόπολη και στο βάθος το Πανεπιστήμιο


ΒΑ άποψη του κέντρου της Αθήνας στα 1860. Διακρίνεται η πλατεία Συντάγματος με τα ανάκτορα, το ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας και στο βάθος ο Λυκαβηττός