Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ

Με την εμφάνιση των Νεότουρκων, οι λαοί της Βαλκανικής βρέθηκαν το 1912 σε ένα κοινό κίνδυνο. Τον κίνδυνο να εκτουρκιστούν.
Τότε η Ελλάδα, η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Βουλγαρία που ήταν χριστιανικά κράτη, συμμάχησαν εναντίον της Τουρκίας και της κήρυξαν τον πόλεμο. Έτσι στις 4 Οκτωβρίου 1912 ξέσπασε ο πρώτος Βαλκανικός πόλεμος.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος είχε οργανώσει σωστά το στρατό, που με αρχηγό το διάδοχο Κωνσταντίνο κινήθηκε προς τη Μακεδονία και την Ήπειρο.


πρωθυπουργός και διάδοχος, προσπάθησαν για την απελευθέρωση των αλύτρωτων περιοχών

Οι Τούρκοι νικήθηκαν στο Σαραντάπορο και στα Γιαννιτσά και στις 26 Οκτωβρίου ο ελληνικός στρατός μπήκε στη Θεσσαλονίκη.


λαϊκή εικόνα με την κύρια φάση της μάχης του Σαρανταπόρου, της πρώτης ελληνικής νίκης του ελληνικού στρατού στον Α΄Βαλκανικό πόλεμο.


λαϊκή εικόνα της μάχης των Γιαννιτσών

Μάλιστα για να δείξει πόσο σημαντική ήταν για τους Έλληνες η Θεσσαλονίκη εγκαταστάθηκε εκεί και ο ίδιος ο βασιλιάς Γεώργιος Α'



Ο ελληνικός στρατός με αρχιστράτηγο το διάδοχο Κωνσταντίνο, πορεύθηκε προς την Ήπειρο για να ελευθερώσει τα Ιωάννινα, όπως και το πέτυχε(Φεβρουάριος 1913) και προχώρησε προς τη Βόρεια Ήπειρο, όταν έφτασε η τραγική είδηση: ο βασιλιάς Γεώργιος Α' δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη.




Η δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου Α΄στις 5 Μαρτίου 1913, σε λαϊκή εικόνα εποχής



προτομή του βασιλιά Γεωργίου Α΄στο μέρος της δολοφονίας του


λαϊκή εικόνα που συμβολίζει την παράδοση των Ιωαννίνων στους Έλληνες

Παράλληλα ο ελληνικός στόλος με αρχηγό το ναύαρχο Κουντουριώτη κυριάρχησε στο Αιγαίο, εμπόδισε τη μεταφορά στρατευμάτων από τη Μικρά Ασία και απελευθέρωσε την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.




ο ναύαρχος Κουντουριώτης και ο "Αβέρωφ" σε λαϊκή εικόνα εποχής


λαϊκή εικόνα από την απόβαση των Ελλήνων στη Χίο στις 11 Νοεμβρίου 1912

Στις 17 Μαΐου 1913 υπογράφτηκε η συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία έληγε ο Α΄Βαλκανικός πόλεμος ανάμεσα στους συμμάχους και στους Τούρκους.


η Συνδιάσκεψη του Λονδίνου


η Ελλάδα μετά τη συνθήκη του Λονδίνου

Η Βουλγαρία όμως δεν έμεινε ικανοποιημένη με τα εδάφη που πήρε και ήρθε σε σύγκρουση με τους Έλληνες και τους Σέρβους. Απαιτούσε τη Θεσσαλονίκη με τον όρο μάλιστα: "τη Θεσσαλονίκη ή πόλεμο"
Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει ο δεύτερος Βαλκανικός πόλεμος.
Οι Βούλγαροι ηττήθηκαν και με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου(Ιούλιος 1913), αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν πολλά εδάφη στους νικητές.
Τα ελληνικά σύνορα τότε έφτασαν έως το Νέστο ποταμό διπλασιάζοντας έτσι η Ελλάδα την έκτασή της και έχοντας
ελευθερώσει σχεδόν όλες τις αλύτρωτες περιοχές (Κρήτη, Μακεδονία, Ήπειρο, νησιά Ανατολικού Αιγαίου).


Η Ελλάδα μετά τη συνθήκη του Βουκουρεστίου