Στην Ασία αναπτύχθηκαν σπουδαίοι αρχαίοι πολιτισμοί. Κυρίως στη Μεσοποταμία, την Κίνα και την Ινδία. Επίσης ιδρύθηκαν και εξαπλώθηκαν πολλές θρησκείες, ομιλούνται πολλές γλώσσες και κατοικούν όλες οι φυλές του κόσμου. Οι ασιατικοί λαοί διαφέρουν μεταξύ τους σε πολλούς τομείς: στη φυλή, στη θρησκεία, στη γλώσσα, στα ήθη και έθιμα, στην καθημερινή ζωή, στο πολιτισμικό και μορφωτικό επίπεδο. Οι παράγοντες που διαφοροποιούν αυτούς τους λαούς έχουν να κάνουν με το κλίμα, το έδαφος, την οικονομία, τη μόρφωση κλπ κάθε χώρας.
- Στη Μέση Ανατολή συναντάμε μεγάλες συγκεντρώσεις πληθυσμών. Εδώ απλώνονται και μεγάλοι ποταμοί και κοιλάδες. Άλλωστε κατά την αρχαιότητα εμφανίστηκαν εδώ και σπουδαίοι πολιτισμοί, οι οποίοι επηρέασαν και την ανάπτυξη πολλών κοντινών κρατών.
Αυτό που ενώνει αυτούς τους λαούς είναι η ισλαμική θρησκεία που είναι κοινή σε όλους καθώς και η αραβική γλώσσα. Επίσης στον παρόμοιο τρόπο ζωής, που είναι αυστηρά προσηλωμένοι στις αξίες, στα έθιμα και στους ηθικούς νόμους των προγόνων τους.
- Στην Ινδία κατοικούν πολλές φυλές, ομιλούνται 14 επίσημες γλώσσες και ο συνδετικός τους κρίκος είναι η θρησκεία. Ο ινδουισμός είναι η κυρίαρχη θρησκεία της Ινδίας σε αντίθεση με τις γύρω χώρες(Πακιστάν, Αφγανιστάν και Μπαγκλαντές) που επικρατεί ο μουσουλμανισμός.
- Ένας επίσης πανάρχαιος λαός είναι και οι Κινέζοι. Αυτοί ανήκουν στην κίτρινη φυλή, είναι βουδιστές, κομφουκιανιστές και ταοϊστές και είχαν αναπτύξει πλούσιο και πανάρχαιο πολιτισμό.
Ανακάλυψαν το χαρτί, την πυξίδα, το σεισμογράφο και έκαναν πρώτοι χρήση της πυρίτιδας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ο υπερπληθυσμός αφού πλέον έχουν ξεπεράσει και το 1.300.000.000
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ο υπερπληθυσμός αφού πλέον έχουν ξεπεράσει και το 1.300.000.000
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
- Οι Ιάπωνες χαρακτηρίζονται για την εργατικότητά τους, την ευφυΐα τους, την πειθαρχία τους. Διακρίνονται σε όλους τους τομείς και ανέπτυξαν ιδίως τη βιομηχανία και την τεχνολογία. Θεωρούνται οι πιο μορφωμένοι στον κόσμο και χαρακτηρίζονται για το υψηλό τους πολιτιστικό επίπεδο.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ: H ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Η σχολική χρονιά στην Ιαπωνία ξεκινάει τον Απρίλιο και όχι τον Σεπτέμβριο όπως στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.
Η πρώτη περίοδος διαρκεί ως τις 20 Ιουλίου, οπότε αρχίζουν οι καλοκαιρινές διακοπές. Τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο στις αρχές Σεπτεμβρίου για την δεύτερη περίοδο που διαρκεί ως τις 25 Δεκεμβρίου. Και η τρίτη και τελευταία περίοδος ξεκινά στις αρχές Ιανουαρίου και συνεχίζει ως το τέλος του Μαρτίου.
Κατά την εναρκτήρια τελετή εισόδου στο σχολείο, ο διευθυντής καλωσορίζει τους μαθητές και το προσωπικό. Ακολουθεί χαιρετισμός από τους μαθητές και η τελετή κλείνει με ένα σχολικό τραγούδι. Μετά, οι δάσκαλοι οδηγούν τους μαθητές στις τάξεις, διανέμουν τα βιβλία και βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες
Η αρχή της νέας σχολικής χρονιάς γίνεται μέσα στην άνοιξη καθώς, όπως πιστεύουν, η άνοιξη-όπου η φύση ξαναγεννιέται-είναι η τέλεια εποχή για το ξεκίνημα καινούργιων πραγμάτων. Τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα και γεμάτα νέες προσδοκίες καθώς πλησιάζει η νέα σχολική χρονιά.
Καθώς επίσης στην αρχή του Απριλίου ανθίζουν και οι κερασιές, πολλοί συνδέουν την όμορφη εικόνα τους με το ξεκίνημα του σχολείου ή νέας δουλειάς. Πολλά σχολεία έχουν κερασιές στον κήπο τους και οι γονείς φωτογραφίζουν τα παιδιά τους την πρώτη ημέρα κάτω από τα πανέμορφα άνθη τους.
ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΙΣ ΚΕΡΑΣΙΕΣ!!!
ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΜΑ ΓΝΩΣΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΙΑΠΩΝΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ
ΙΑΠΩΝΙΑ
ΚΛΙΚ
- Οι λαοί της Κεντρικής Ασίας είναι οι περισσότεροι μογγολικής καταγωγής, ζουν νομαδική ζωή και κύρια απασχόλησή τους είναι η κτηνοτροφία και η καλλιέργεια της γης. Το 13ο αιώνα είχαν δημιουργήσει ένα αχανές κράτος, μια τεράστια αυτοκρατορία που με αρχηγό τον Τζέκινς Χαν είχαν φθάσει έως τα όρια της Ινδίας και ακόμα του Βυζαντίου, χωρίς όμως να μπορέσουν να σταθεροποιήσουν την αυτοκρατορία που είχαν δημιουργήσει.
Δεν έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα και αυτό εξαιτίας κυρίως των δυσχερών φυσικών συνθηκών(κλίμα- έδαφος). Κάτι ανάλογο που συμβαίνει, όπως είπαμε στο προηγούμενο μάθημα και με τη Σιβηρία της Βόρειας Ασίας.
- Τέλος οι κάτοικοι της ΝΑ Ασίας έχουν αναπτυχθεί αρκετά σε σχέση με τους λαούς της Κεντρικής Ασίας, αφού είναι καλύτερες οι γεωμορφολογικές(εύφορες πεδιάδες) αλλά και κλιματικές συνθήκες, γεγονός που οδήγησε και στην πολιτιστική ανάπτυξη των λαών(θέατρο, χορό, μουσική κλπ)
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΚΟΣ ΧΟΡΟΣ