Τρίτη, 13 Απριλίου 2010

Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ

Η Ασία βρίσκεται ολόκληρη στο ανατολικό ημισφαίριο ως προς τον 1ο Μεσημβρινό. Σε σχέση με τον Ισημερινό, βρίσκεται σχεδόν ολόκληρη στο βόρειο ημισφαίριο, εκτός από την Ινδονησία της ΝΑ Ασίας που βρίσκεται στο νότιοΗ Ασία είναι η μεγαλύτερη από τις 6 ηπείρους της Γης. Έχει έκταση 44.300.000 τ. χλμ. και κοντά στα 4 δισεκατομμύρια κατοίκους.

Συνορεύει δυτικά με την Ευρώπη και νοτιοδυτικά με την Αφρική. Συγκεκριμένα χωρίζεται από την Ευρώπη με τη λίμνη Κασπία, τη Μαύρη θάλασσα και τα Ουράλια όρη, και από την Αφρική χωρίζεται με την Ερυθρά θάλασσα. Βορειοανατολικά τέλος χωρίζεται από την Αμερική με τον Βερίγγειο πορθμό και τη Βερίγγειο θάλασσαΤην Ασία τη χωρίζουμε σε έξι περιοχές. Στη Μέση Ανατολή, Κεντρική Ασία, Βόρεια Ασία, Νότια Ασία, ΝΑ Ασία και Ανατολική Ασία.
Η Ασία χαρακτηρίζεται από πλούσιο κατακόρυφο διαμελισμό, αφού τα υψίπεδα καταλαμβάνουν τα 3/4 της επιφάνειάς της.Οι ψηλότερες οροσειρές είναι τα Ιμαλάια, με την ψηλότερη κορυφή στον κόσμο το Έβερεστ(8.848 μ),η Καρακορούμ(8.611 μ) καθώς και τα οροπέδια Θιβέτ και Παμίρ.

Τα σημαντικότερα ποτάμια της Ασίας είναιο Γιανγκ Τσε που στις όχθες του ζουν 250.000.000 άνθρωποι. Πηγάζει από το Θιβέτ και εκβάλλει στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έχει μήκος 6.245 χλμ. και είναι ο 3ος μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Γης, μετά το Νείλο και τον Αμαζόνιο.Άλλοι σπουδαίοι ποταμοί είναι ο Γάγγης, ο ιερός ποταμός των ινδουιστών, που πηγάζει από τα Ιμαλάια και εκβάλλει στον Ινδικό Ωκεανό,ο Τίγρης και ο Ευφράτης που ενώνονται και εκβάλλουν στον περσικό κόλπο,ο Μεκόνγκ κ.ά .

Τα ποτάμια στη Βόρεια Ασία δεν επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων αφού τις περισσότερες μέρες του χρόνου είναι παγωμένα

Οι μεγαλύτερες πεδιάδες της Ασίας είναι η Κινεζική(Ανατολική), η Σιβηρική(Βόρεια), της Μεσοποταμίας(ΝΔ), του Ινδού(Νότια) κ.ά

Οι μεγαλύτερες λίμνες είναι:η μεγαλύτερη στον κόσμο Κασπία (371.000 χλμ), η Αράλη(17.160 χλμ.), παρόλο που το 1968 είχε περίπου 65.000 χλμ και ήταν η τρίτη στον κόσμο αλλά συρρικνώθηκε, και η Μπαλκάς(16.996 χλμ.). Επίσης στην Ασία βρίσκεται και η βαθύτερη στον κόσμο, η Βαϊκάλη(31.500 χλμ και 1.620 μ. βάθος)

Εντόπισε τις παραπάνω οροσειρές, κορυφές και λίμνες ΚΛΙΚ (με κλικ στο χάρτη μεγαλώνει)

Η Ασία εκτείνεται σε τρεις κλιματικές ζώνες:  • την τροπική(ΝΔ, Ν και ΝΑ Ασία). Ουσιαστικά εκτείνεται από τον Τροπικό του Καρκίνου έως τον Τροπικό του Αιγόκερω. Εδώ ευδοκιμούν τροπικά δάση και φυτά ενώ εξαιτίας των μουσώνων έχουμε και κατακλυσμιαίες βροχές.
  • τη Βόρεια Εύκρατη Ζώνη, που περιλαμβάνει τις περισσότερες χώρες της Ασίας και συναντούμε κυρίως στα βόρεια την τάιγκα και χαμηλότερα έρημους και στέπες. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε και το Μεσογειακό κλίμα που επικρατεί στις δυτικές χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.
  • τη Βόρεια Πολική Ζώνη, που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της Σιβηρίας γύρω από τον Βόρειο Πόλο χωρίς βλάστηση ή νοτιότερα την τούνδρα δηλαδή βρύα και λειχήνες
Τέλος χαρακτηριστικά ζώα της Ασίας θεωρούνται η Βακτριανή καμήλα, που φέρει 2 καμπούρες, έχει ύψος 2 μ. και πλούσιο τρίχωμα καθώς ο χειμώνας στην έρημο της Ασίας είναι βαρύςκαθώς και το πάντα, η μικρή αρκούδα της Κίναςκαι το γιακ, αρσενικό βοοειδές με πλούσιο τρίχωμα για να μπορεί να επιβιώνει στις ψυχρές περιοχές του Θιβέτ και των Ιμαλαΐων( - 40 β. Κελσίου)