Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

ΩΚΕΑΝΟΙ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ

Οι ωκεανοί διαφέρουν από τις θάλασσες όσο αφορά την έκταση τους καθώς είναι πολύ μεγαλύτεροι. Επίσης έχουν και μεγαλύτερο βάθος σε σχέση με τις περισσότερες θάλασσες. Ακόμα οι τελευταίες περικλείονται από τμήματα ξηράς. Όλες βέβαια οι θάλασσες ενώνονται με τους ωκεανούς σχηματίζοντας έναν παγκόσμιο ωκεανό που περιστοιχίζει τις ηπείρους.Οι ωκεανοί είναι όπως είπαμε 4: Ειρηνικός, Ατλαντικός, Ινδικός, Αρκτικός( από το 2000 θεωρείται και 5ος ο Νότιος ωκεανός, ως τις ακτές της Ανταρκτικής) ενώ οι σπουδαιότερες θάλασσες είναι : Αραβική, Νότια Κίνας, Καραϊβική, Μεσόγειος, Ερυθρά.

η Μεσόγειος Θάλασσα


Νησιά είναι τμήματα ξηράς που από όλες τις πλευρές τους βρέχονται από θάλασσα. Τα μεγαλύτερα νησιά της Γης είναι η Γροιλανδία, η Νέα Γουινέα, το Βόρνεο, η Μαδαγασκάρη, η Μ. Βρετανία κ. ά.

η Γροιλανδία


η Μαδαγασκάρη

η Μεγάλη Βρετανία

Τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου είναι η Σικελία, η Σαρδηνία, η Κύπρος, η Κρήτη, η Κορσική κ. ά.

Νησιωτικά συμπλέγματα είναι ομάδες κοντινών νησιών που βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Τέτοια είναι η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία, η Μικρονησία, η Πολυνησία, οι Αζόρες κ. ά.

η Ιαπωνία

οι Φιλιππίνες

η Ινδονησία


Διώρυγα είναι τεχνητός υδάτινος δρόμος που βοηθάει ώστε να γίνεται η συγκοινωνία με πλωτά μέσα ανάμεσα σε δύο θαλάσσια τμήματα
Η μεγαλύτερη διώρυγα του κόσμου είναι του Σουέζ που ενώνει Μεσόγειο και Ερυθρά θάλασσα. Επίσης σημαντική είναι και του Παναμά που ενώνει Ειρηνικό και Ατλαντικό ωκεανό.

Το Σουέζ στο χάρτη και όπως φαίνεται από δορυφόρο


Πορθμός είναι μια φυσική στενή λωρίδα θάλασσας που χωρίζει δυο ξηρές και ενώνει δυο θάλασσες.

Ο πιο γνωστός πορθμός της Γης είναι του Γιβραλτάρ που χωρίζει Ευρώπη και Αφρική και ενώνει Μεσόγειο με Ατλαντικό ωκεανό. Γνωστός επίσης είναι και ο Βερίγγειος που ενώνει Αρκτικό με Ειρηνικό ωκεανό κ. ά.
Το Γιβραλτάρ όπως φαίνεται από το διάστημα


Ο πρώτος που έκανε τον περίπλου της Γης είναι ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος ο οποίος ξεκίνησε από την Ισπανία με 5 πλοία και 270 άνδρες και αφού ακολούθησε πορεία προς τα νοτιοδυτικά έφτασε στο νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής -αργότερα ονομάστηκε πορθμός του Μαγγελάνου- και από τον Ειρηνικό ωκεανό έφτασε στις Φιλιππίνες όπου και σκοτώθηκε από ιθαγενείς .


Τα δυο πλοία που έμειναν άθικτα συνέχισαν το ταξίδι τους και περνώντας τη θάλασσα της Κελέβης έπλευσαν νοτιοδυτικά και δυτικά ως τη νότια Αφρική και από κει με κατεύθυνση βορειοανατολική ένα μόλις πλοίο με 18 άνδρες κατάφερε να γυρίσει το Σεπτέμβριο του 1522 στην Ισπανία, έχοντας ολοκληρώσει τον περίπλου της Γης

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΩΚΕΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ

Προσπάθησε με τα βελάκια και το πλήκτρο διαστήματος να μαζέψεις ψάρια και θησαυρούς προσέχοντας όμως μέδουσες και χτένια ΚΛΙΚ

Ψάρεψε όσα περισσότερα ψάρια μπορείς προσέχοντας όμως τα σκουπίδια και την καταιγίδα ΚΛΙΚ