Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΚΑ ΠΛΕΓΜΑΤΑ(1)

Δες ξανά τι είχαμε πει πέρσι για τα οικοσυστήματα και τα βιοτικά και αβιοτικά στοιχεία στη Γεωγραφία

ΚΛΙΚ

Οικοσύστημα
μπορεί να είναι ένα δάσος, ένα ποτάμι, μία έρημος, μία λίμνη ή ακόμα και το δωμάτιο που μένεις. Μπορεί να είναι πολύ μικρό, όσο η φωλιά ενός πουλιού ή τόσο μεγάλο όσο ο πλανήτης μας!



θαλάσσιο οικοσύστημα

Οι ζωντανοί οργανισμοί που συνθέτουν μόνοι τους την τροφή λέγονται αυτότροφοι. Όλοι οι άλλοι λέγονται ετερότροφοι. Οι αυτότροφοι οργανισμοί χρησιμοποιούν την ενέργεια του ήλιου, για να φωτοσυνθέσουν ή να παράγουν την τροφή τους και είναι τα φυτά και το φυτοπλαγκτόν. Οι αυτότροφοι οργανισμοί λέγονται και παραγωγοί. Οι ετερότροφοι οργανισμοί είναι τα ζώα που εξασφαλίζουν την ενέργεια που χρειάζονται τρώγοντας φυτά ή άλλα ζώα. Οι ετερότροφοι οργανισμοί λέγονται και καταναλωτές.
Μπορείς να διακρίνεις τους ετερότροφους και τους αυτότροφους οργανισμούς της παρακάτω εικόνας;



Ανάμεσα στους οργανισμούς στη φύση αναπτύσσονται διάφορες σχέσεις, πολλές φορές πολύπλοκες, Π. χ. οι πεταλούδες και οι μέλισσες τρέφονται με το νέκταρ των λουλουδιών, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρουν τη γύρη σε άλλα λουλούδια βοηθώντας έτσι στην αναπαραγωγή των φυτών. Οι σχέσεις των ζωντανών οργανισμών στη φύση έχουν διάφορες μορφές, άλλοτε συνεργασίας, άλλοτε ανταγωνισμού για την τροφή, το νερό, το χώρο. Οι πιο σημαντικές σχέσεις είναι οι τροφικές που καθορίζονται από το ποιος οργανισμός τρώει ποιον.
Μελετώντας λοιπόν αυτό, δηλαδή το ποιος τρώει ποιον ( ή όπως λέει ο λαός μας, το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό) μπορούμε να τοποθετήσουμε τους οργανισμούς σε μια σειρά, έτσι ώστε ο ένας να αποτελεί τροφή για τον άλλο. Η αλυσίδα αυτή λέγεται τροφική αλυσίδα.



Για να σχηματίσουμε μια τροφική αλυσίδα γράφουμε πρώτα τους αυτότροφους οργανισμούς και στη συνέχεια με βέλη που καταλήγουν σε αυτόν που τρώει τον προηγούμενο του, γράφουμε στη σειρά όλους τους οργανισμούς