Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Η ΑΝΑΠΝΟΗ(2)

Τα όργανα με τα οποία γίνεται η λειτουργία της αναπνοής στον άνθρωπο αποτελούν το αναπνευστικό σύστημα.



Ο αέρας εισέρχεται από τη μύτη(ρινική κοιλότητα) ή το στόμα(στοματική κοιλότητα) και στη συνέχεια μεταφέρεται στο λάρυγγα και στην τραχεία. Η τραχεία καταλήγει στους δύο βρόγχους, που βρίσκονται στους πνεύμονες.



Οι βρόγχοι διακλαδίζονται σε μικρότερους βρόγχους και σχηματίζουν το βρογχικό δέντρο.

ΚΛΙΚ

Στα άκρα του βρογχικού δέντρου υπάρχουν οι κυψελίδες, που μοιάζουν με μικρούς σάκους και περιβάλλονται από πολλά και λεπτά αιμοφόρα αγγεία. Από αυτά το αίμα μεταφέρεται σε κάθε κύτταρο του οργανισμού.



Κατά την εισπνοή και την εκπνοή η κίνηση των πνευμόνων γίνεται με τους θωρακικούς μύες και το διάφραγμα, αφού οι πνεύμονες δε διαθέτουν μύες.


Το αναπνευστικό σύστημα σε 3D παρουσίαση

Η αναπνευστική διαδικασία είναι αυτόματη, δηλαδή γίνεται χωρίς την επέμβασή μας, χάρη σε νευρικά κέντρα που στέλνουν ερεθίσματα στους αναπνευστικούς μύες.
Ο αέρας που εισπνέουμε είναι πλούσιος σε οξυγόνο, το οποίο μεταφέρεται με το αίμα σε όλο τον οργανισμό και χρησιμεύει για την καύση των θρεπτικών ουσιών. Με την καύση απελευθερώνεται ενέργεια, που χρειάζεται για τις λειτουργίες του οργανισμού και παράγεται διοξείδιο του άνθρακα, που μεταφέρεται πάλι στις κυψελίδες και αποβάλλεται στον αέρα που εκπνέουμε. Αυτή η ανταλλαγή αερίων είναι από τις βασικότερες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.



Όταν τρώμε δε μιλάμε

Ο λάρυγγας βρίσκεται μπροστά από τον οισοφάγο και όταν καταπίνουμε κλείνει με την επιγλωττίδα και μεταφέρεται η τροφή στον οισοφάγο. Όταν όμως μιλάμε ενώ τρώμε, ο λάρυγγας μένει ανοιχτός για να βγαίνει αέρας και τότε υπάρχει κίνδυνος να περάσει τροφή στο λάρυγγα και να πνιγούμε!