Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ(2)

Είπαμε ότι η μεταφορά του αίματος από την καρδιά προς τα διάφορα όργανα του σώματός μας γίνεται από τα αγγεία και συγκεκριμένα από τις αρτηρίες. Το αίμα στις αρτηρίες είναι πλούσιο σε οξυγόνο και έχει έντονο κόκκινο χρώμα. Από τα διάφορα όργανα του σώματός μας το αίμα ρέει προς την καρδιά μέσα από τις φλέβες. Το αίμα στις φλέβες περιέχει διοξείδιο του άνθρακα και έχει πιο σκούρο χρώμα. Γι' αυτό το λόγο οι αρτηρίες σχεδιάζονται με κόκκινο χρώμα και οι φλέβες με μπλε.


Αρτηρίες και φλέβες διακλαδίζονται σε λεπτότερα αγγεία που με τη σειρά τους ενώνονται και μεταξύ τους. Τα πολύ λεπτά αγγεία λέγονται τριχοειδή αγγεία



Το αίμα όμως για να φτάσει σε κάθε σημείο του σώματος μας, πρέπει να κινείται στις αρτηρίες με μεγάλη πίεση. Η πίεση αυτή λέγεται αρτηριακή και θα πρέπει για την καλή μας υγεία να μην είναι ούτε ψηλότερη ούτε χαμηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα.




Αν είναι πολύ υψηλή τότε μπορεί να προκληθούν βλάβες τόσο στα όργανα του σώματος όσο και στα αιμοφόρα αγγεία, αφού το κυκλοφορικό σύστημα είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε μέσα σε αυτό το αίμα να ρέει με συγκεκριμένη πίεση. Είναι σα να έχουμε ένα λάστιχο ποτίσματος σε μια βρύση και να ανοίξουμε απότομα τη βάνα της βρύσης. Τότε το πιθανότερο είναι το λάστιχο να αποσυνδεθεί από τη βρύση. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στο κυκλοφορικό σύστημα.
Αντίθετα πάλι, αν η πίεση είναι πολύ χαμηλή τότε το αίμα δε στέλνει το οξυγόνο στα όργανα του σώματός μας με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε κούραση, εξάντληση και να κινδυνεύουμε ακόμα και με λιποθυμία.



Για να επανέλθει η αρτηριακή πίεση στα σταθερά όρια, ο γιατρός χορηγεί φάρμακα που ρυθμίζουν την πίεση. Η πίεση μετριέται με ειδικά όργανα που ονομάζονται πιεσόμετρα(μηχανικά, ηλεκτρονικά)




Το αίμα αποτελείται από το πλάσμα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια.



Στο πλάσμα που αποτελεί και το 55% του αίματος είναι διαλυμένες οι χρήσιμες και άχρηστες ουσίες.Αποτελείται κυρίως από νερό.
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα. Στην επιφάνειά τους υπάρχουν κάποιες ουσίες που μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ανάλογα με τις ουσίες αυτές, διακρίνουμε τους ανθρώπους σε 4 ομάδες αίματος: Α, Β, ΑΒ και 0. Θα πρέπει να γνωρίζουμε την ομάδα αίματος που έχουμε γιατί ίσως κάποτε να χρειαστεί να δεχτούμε ή να δώσουμε αίμα.

Τα λευκά αιμοσφαίρια μας προστατεύουν από τα μικρόβια. Αποτελούν δηλαδή την άμυνα του οργανισμού. Τα αιμοπετάλια συμβάλλουν στην πήξη του αίματος σε περίπτωση αιμορραγίας