Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Μετά τις απέλπιδες προσπάθειες των Τούρκων να καταπνίξουν την Επανάσταση, ο σουλτάνος ζήτησε τη βοήθεια του πασά της Αιγύπτου Μωχάμετ Άλυ. Η συμφωνία ήταν:
  • οι αιγυπτιακές δυνάμεις με αρχηγό τον Ιμπραήμ θα κατέπνιγε την επανάσταση στο νότιο Αιγαίο(Κρήτη, Κάσο) και την Πελοπόννησο,
  • ενώ οι Τούρκοι θα δρούσαν στο βόρειο Αιγαίο και τη Στερεά.
  • Στη συνέχεια και οι δυο στρατοί ενωμένοι θα χτυπούσαν όσες περιοχές εξακολουθούσαν να αντιστέκονται.
Το ελληνικό ναυτικό, λόγω του εμφυλίου πολέμου, δεν αντέδρασε με αποτέλεσμα ο αιγυπτιακός στόλος ανενόχλητος να κάνει απόβαση στην Κρήτη και ύστερα στην Κάσο καταπνίγοντας την Επανάσταση.
Οι Τούρκοι από την άλλη στράφηκαν εναντίον των Ψαρών και ύστερα από πυκνό κανονιοβολισμό, έκαναν απόβαση στο νησί. Οι Ψαριανοί και οι πρόσφυγες που ήταν στο νησί αμύνθηκαν με σθένος, αλλά έκαναν το λάθος να μην αντιμετωπίσουν τους Τούρκους στη θάλασσα αλλά στη στεριά. Μάλιστα ο Αντώνης Βρατσάνος ανατίναξε το τελευταίο οχυρό, βρίσκοντας το θάνατο Τούρκοι και Έλληνες.(Ιούνιος 1824)
  • Θυμάσαι πότε άλλοτε είχε γίνει κάτι παρόμοιο;
Ο σουλτάνος δεν είχε δώσει εντολή να υποταχθούν και να κυριευθούν απλά τα Ψαρά, αλλά να εξαφανισθούν. Και έτσι έγινε. Από τους 7000 κατοίκους του νησιού οι 4000 περίπου σκοτώθηκαν. Από τους 25000 δε πρόσφυγες, μονάχα οι 10000 σώθηκαν. Οι υπόλοιποι σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν.


Η καταστροφή των Ψαρών

Την καταστροφή των Ψαρών περιγράφει ο Διονύσιος Σολωμός στο περίφημο ποίημα του:

Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη,
περπατώντας η δόξα μονάχη
μελετά τα λαμπρά παλικάρια
και στην κόμη στεφάνι φορεί
γινωμένο από λίγα χορτάρια
που 'χαν μείνει στην έρημη γη…

Το ότι θα ήταν διαφορετική η τύχη του νησιού αν αντιμετώπιζαν οι Έλληνες τους Τούρκους στη θάλασσα, φάνηκε λίγο αργότερα, όταν ο ελληνικός στόλος με το ναύαρχο Μιαούλη αντιμετώπισε με επιτυχία τον τουρκοαιγυπτιακό στον κόλπο του Γέροντα. Μάλιστα με τη χρήση του μεγάλου όπλου των Ελλήνων, του πυρπολικού, ανατίναξαν μια αιγυπτιακή φρεγάτα με 1000 ναύτες και στρατιώτες.( Αύγουστος 1824)


Παρά την αριθμητική διαφορά σε άνδρες, πλοία και πολεμοφόδια με τη χρησιμοποίηση πάλι των πυρπολικών οι Έλληνες προξένησαν πολλές ζημιές στον εχθρό
  • Πού αλλού γνωρίσαμε κάτι τέτοιο;
Μετά από αυτό ο εχθρικός στόλος δε συνέχισε ενωμένος αλλά απομακρύνθηκε και το σχέδιο των Τουρκοαιγυπτίων απέτυχε.