Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ(1)

Το αίμα μας με τη βοήθεια της καρδιάς φτάνει σε όλα τα μέρη του σώματος μας.
Η κυκλοφορία του αίματος στο σώμα μας χωρίζεται σε δύο κύριες διαδρομές, δυο κυκλοφορίες.
Την κυκλοφορία του αίματος από την καρδιά προς τους πνεύμονες και αντίστροφα και την ονομάζουμε μικρή κυκλοφορία και την κυκλοφορία από την καρδιά προς τα άλλα όργανα του σώματός μας και αντίστροφα και την ονομάζουμε μεγάλη κυκλοφορία.

Συγκεκριμένα από τον δεξιό κόλπο το αίμα περνά στη δεξιά κοιλία και από κει στην πνευμονική αρτηρία ή οποία και το μεταφέρει στους πνεύμονες. Εδώ το αίμα αποβάλλει το διοξείδιο του άνθρακα και πλουτίζεται με οξυγόνο. Έτσι από φλεβικό γίνεται αρτηριακό, και μέσω των πνευμονικών φλεβών επιστρέφει στον αριστερό κόλπο και κατεβαίνει στην αριστερά κοιλία. Αυτή είναι η μικρή κυκλοφορία του αίματος ή πνευμονική κυκλοφορία.



ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΚΛΙΚ

Από την αριστερή κοιλία, μέσω της αορτής, μεταφέρεται σε ολόκληρο το σώμα αφήνοντας το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες και παραλαμβάνοντας τα άχρηστα προϊόντα και το διοξείδιο του άνθρακα. Γίνεται δηλαδή ή ανταλλαγή της ύλης. Έπειτα το αίμα επιστρέφει σαν φλεβικό στις φλέβες και συγκεντρώνεται τελικά στην άνω και την κάτω κοίλη φλέβα. Είναι η μεγάλη κυκλοφορία του αίματος ή συστηματική κυκλοφορία. Και ο κύκλος αρχίζει και πάλι.



ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ

ΚΛΙΚ

ΚΛΙΚ



Η καρδιά και τα αγγεία είναι πολύ ευαίσθητα όργανα. Η συχνή σωματική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται το άγχος, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, οι λιπαρές τροφές και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.
Γενικά η παχυσαρκία σε συνδυασμό με την κατάχρηση και το κάπνισμα αυξάνουν πολύ τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων