Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ

Πώς φτιάχνουμε μια αφήγηση

Η αφήγηση σε κάποιον μπορεί να γίνει προφορικά ή γραπτά για πραγματικό ή φανταστικό γεγονός
Ο αφηγητής μπορεί να είναι ένα από τα πρόσωπα της ιστορίας, οπότε η αφήγηση γίνεται σε α΄πρόσωπο ή να μην ανήκει στα πρόσωπα της ιστορίας οπότε η αφήγηση γίνεται σε γ΄πρόσωπο.
Χρησιμοποιούμε κυρίως αόριστο ή παρατατικό εκτός από κάποιες περιπτώσεις που θέλουμε να κάνουμε την περιγραφή μας πιο ζωηρή, οπότε χρησιμοποιούμε τον ενεστώτα που λέγεται διηγηματικός ή ιστορικός ενεστώτας.
Τέλος δίνουμε τις πληροφορίες πάντα με χρονική σειρά.

Δες το παρακάτω βίντεο.
  • Πιστεύεις ότι οι μηχανές βλάπτουν ή εξυπηρετούν τους ανθρώπους; Παραγωγή προφορικού λόγου.


Φτιάξε μια ιστορία με θέμα τις περιπέτειες από ένα ηλεκτρονικό σου παιχνίδι, ώστε να το μάθουν και οι συμμαθητές σου, όπως την παρακάτω:Η περιπέτεια διαδραματίζεται σε μία πίστα με τελείες, όπου "ήρωας" είναι ο Pacman.
Αποστολή του είναι να "φάει" όλες τις τελείες πριν τον πιάσουν τα φαντασματάκια.
Πρέπει να τους αποφεύγει και σαν εφόδιο έχει τις 4 μεγάλες τελείες, που όταν τις "φάει" τότε μπορεί ο ίδιος να "φάει" τα φαντασματάκια.
Βέβαια αυτά γρήγορα επανέρχονται και τον ξανακυνηγούν. Όταν καταφέρουν και τον πιάσουν, τότε ο Pacman χάνει τη "ζωή" του.
Σκοπός του παιχνιδιού ο Pacman να κατορθώσει να "φάει" όλες τις τελείες, παίρνοντας ταυτόχρονα και όσους περισσότερους πόντους μπορεί. Αυτούς τους συλλέγει από το "φάγωμα" τελειών και φαντασμάτων.


Να θυμηθείς στην ιστορία σου να πεις τα παρακάτω: