Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ



Η γλώσσα αποτελεί το σημαντικότερο κώδικα επικοινωνίας μέσω του οποίου οι άνθρωποι ανταλλάσσουν απόψεις, γνώσεις, μεταφέρουν τον πολιτισμό και τα ήθη και έθιμά τους από γενιά σε γενιά.
Κάθε λαός έχει τη δική του γλώσσα. Σήμερα υπάρχουν περίπου 7000 γλώσσες, μαζί με τις διαλέκτους. Από αυτές άλλες μιλιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους και άλλες από μερικές μόνο ομάδες ανθρώπων. Έτσι μπορούν να συνεργάζονται και να επικοινωνούν μεταξύ τους και να εξασφαλίζουν μια αρμονική συμβίωση σε μικρές ή μεγάλες κοινωνίες. Είναι βέβαιο όμως ότι σε 100 χρόνια τουλάχιστο 5500 γλώσσες θα είναι πλέον νεκρές, αφού αυτή η πολύγλωσση κοινωνία χάνεται καθημερινά με το να απορροφώνται οι απομονωμένοι πολιτισμοί από μεγαλύτερες εθνικές ή παγκόσμιες ομάδες
Μεγάλο παράδειγμα η γλώσσα "Τσάλιμ" της Σιβηρίας, η οποία σήμερα μιλιέται από ελάχιστους ανθρώπους και αυτοί άνω των 45 ετών. Η γλώσσα αυτή θα "πεθάνει" μαζί με τον τελευταίο από αυτούς τους ανθρώπους.

Στην Ευρώπη έχουν καταμετρηθεί συγκεκριμένα 230 διαφορετικές γλώσσες και στην Ασία περίπου 2200. Στην Παπούα της Νέας Γουινέας, 4 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν περίπου 800 διαφορετικές γλώσσες!!!

Οι κυριότερες γλώσσες που χρησιμοποιούν σήμερα οι άνθρωποι είναι κατά κύριο λόγο τα αγγλικά και λιγότερο τα γαλλικά και τα ισπανικά. Από μεγάλο επίσης τμήμα της Γης ομιλούνται τα κινέζικα,τα πορτογαλικά, τα ρωσικά, τα γερμανικά και τα ιαπωνικά.

Η νέα διεθνής γλώσσα, θεωρούνται τα αγγλικά, αφού χρησιμοποιούνται στο εμπόριο, στις επιστήμες, στην πολιτική και σε άλλους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η ελληνική γλώσσα έχει τις ρίζες της στην αρχαία ελληνική γλώσσα η οποία στο παρελθόν αποτέλεσε το βασικό μέσο επικοινωνίας για τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου
Μετά τον 1ο μ. Χ. αιώνα αντικαταστάθηκαν από τα λατινικά. Βέβαια οι δυο γλώσσες συνυπήρχαν για αρκετούς αιώνες έπειτα, ιδίως στο εμπόριο και στις επιστήμες. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός στηρίζεται στην ελληνική γλώσσα.



Οι άνθρωποι πάντα αναζητούσαν τρόπους να εξηγήσουν τα μυστήρια της ζωής και τα απροσδόκητα γεγονότα. Αυτή η αναζήτηση ήταν που οδήγησε στην εξάπλωση των θρησκειών, αφού κάθε θρησκεία έδινε το δικό της "πιστεύω".
Οι σπουδαιότερες θρησκείες είναι: ο χριστιανισμός, ο μουσουλμανισμός ή ισλαμισμός, ο ιουδαϊσμός, ο βουδισμός και ο κομφουκιανισμός. Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Γης καταλαμβάνει ο αθεϊσμός



Στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ωκεανία επικρατεί η χριστιανική θρησκεία( ορθόδοξοι - καθολικοί - διαμαρτυρόμενοι κλπ), στην Ασία ο ισλαμισμός και ο βουδισμός και στην Αφρική ο ανιμισμός ( τα αντικείμενα έχουν ψυχή και επεμβαίνουν στη ζωή)



Η θρησκεία ενός λαού επιδρά στον τρόπο ζωής, στη μορφή της οικογένειας, στα ήθη και έθιμα του, στις σχέσεις του με τους άλλους λαούς κλπ. Έτσι επηρεάζει τόσο τον πολιτισμό όσο και την οικονομία ενός λαού. Π. χ. στη Βόρεια Αφρική αν και οι συνθήκες είναι κατάλληλες για καλλιέργεια αμπελιών, η θρησκεία αυτών των χωρών δεν τους επιτρέπει την οινοποσία και γι αυτό δεν καλλιεργούν. Η θρησκεία επίσης διαμορφώνει το ήθος και τον τρόπο ζωής ενός λαού. Έτσι δημιουργείται πολιτισμός και παράγονται αξίες όπως η ισότητα, η δικαιοσύνη και η αδελφοσύνη. Επίσης η θρησκεία κατάφερε να σώσει παλιότερα βιβλία λογοτεχνικά αλλά και κείμενα αρχαίων συγγραφέων

Έχει παρατηρηθεί όμως ότι δεν είναι λίγες και οι φορές που οι άνθρωποι κάνουν κακή χρήση του περιεχομένου της θρησκείας έναντι άλλων ανθρώπων.
Το μεγαλύτερο αρνητικό είναι ο τυχόν θρησκευτικός φανατισμός δηλαδή η προσήλωση του ανθρώπου σε ορισμένες ιδέες ανεξάρτητα αν είναι σωστές ή όχι. Ο θρησκευτικός φανατισμός αρνείται όλες τις άλλες θρησ
κείες και τις θεωρεί εχθρικές απέναντι στη δική του. Τέτοιες ενέργειες οδηγούν σε υπερβολικές αντιδράσεις εμφυλίους πολέμους, τρομοκρατικές πράξεις κλπ και θα πρέπει να αποφεύγονται. Άλλωστε η ιστορία έχει δείξει πως ο φανατισμός βλάφτει όπως η καταστροφή αρχαίων έργων τέχνης στο Βυζάντιο από χριστιανούς, η Ιερά εξέταση στην Ευρώπη του Μεσαίωνα, οι Σταυροφορίες στα Βυζαντινά επίσης χρόνια, το Τζιχάντ ( πόλεμος για τη διάδοση του Ισλάμ κλπ)

Το Σύνταγμα της Ελλάδας υποστηρίζει την ανεξιθρησκία , δηλαδή την αποδοχή και το σεβασμό όλων των θρησκειών των λαών

Δραστηριότητα(email)

1. Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει ένα γνωστό γεγονός της Βίβλου που έχει σχέση με τις γλώσσες των ανθρώπων. Γράψε τι ξέρεις σχετικά.

2. Γράψε την πρόταση "Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος" τουλάχιστο σε 5 γλώσσες

ΚΛΙΚ