Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΕΛΕΦΑΝΤΑ

Ο Ιούλιος Βερν ήταν Γάλλος συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1828 στην Νάντη και πέθανε στις 24 Μαρτίου 1905 στην Αμιένη.
Ο Ιούλιος Βερν ήταν ένας από τους πρωτοπόρους των μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας. Ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του συγγραφέα όπως το ονόμαζε "επιστημονικών εκπαιδευτικών μυθιστορημάτων": ο προσεκτικός αναγνώστης θα πληροφορηθεί πολλά για την χλωρίδα, πανίδα, γεωγραφία και ιστορία των περιοχών όπου διαδραματίζονται τα έργα του.

Όπως ήταν φυσικό για έναν τόσο επιτυχημένο συγγραφέα, πολλά από τα μυθιστορήματα του θα γυριστούν τον 20ό αιώνα σε ταινία. Δεν είναι τυχαίο που το 1954 το πρώτο ατομικό υποβρύχιο τού κόσμου, το αμερικάνικο Ναυτίλος (Nautilus), λαβαίνει το όνομά του από το συνώνυμο υποβρύχιο τού πλοιάρχου Νέμο από το "20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα".
Πάρα πολλά έργα του γυρίστηκαν και σε παιδικές ταινίες και στο παρακάτω βίντεο μπορείς να δεις τη σκηνή από το μάθημά μας.




Η υπόθεση του έργου είναι λίγο πολύ γνωστή:

Ο Φιλέας Φογκ ήταν ένας πλούσιος ερευνητής, ο οποίος είχε πολλές φαεινές ιδέες. Κάποια μέρα, πήγε στην Ακαδημία των Επιστημών, στο Λονδίνο, με την ιδέα ότι μπορεί να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες. Πολλοί αμφισβήτησαν τα λόγια του, κάτι το οποίο ο ίδιος δεν το επέτρεπε. Έτσι κάποια βραδιά στοιχημάτισε όλη του την περιουσία (₤20.000) ότι μπορούσε να πραγματοποιήσει ο ίδιος τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες. Κι έτσι ξεκίνησε το ταξίδι, με τον υπηρέτη του, Πασπαρτού. Η διαδρομή που θα ακολουθούσε ήταν η εξής:


Λονδίνο-Σουέζ,Σουέζ-Βομβάη, Βομβάη-Καλκούτα, Καλκούτα-Χονγκ Κονγκ, Χονγκ Κονγκ-Γιοκοχάμα, Γιοκοχάμα-Σαν Φρανσίσκο, Σαν Φρανσίσκο-Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη-Λονδίνο.




Τελικά γυρίζει στην Αγγλία, νομίζοντας ότι είχε χάσει το στοίχημα, γυρίζοντας μια μέρα αργότερα. Όμως, λίγο αργότερα, συνειδητοποίησε ότι είχε φτάσει λίγο νωρίτερα και τρία λεπτά πριν λήξει η προθεσμία του, πηγαίνει στην Ακαδημία και κερδίζει το στοίχημα. Στο τέλος του είπαν ότι αντί να φτάσει στις 21 Δεκεμβρίου, 80ή μέρα, έφτασε μια μέρα νωρίτερα, λόγω του ότι, ταξιδεύοντας αντίθετα προς την πορεία περιστροφής της γης, κέρδισε μία ημέρα που δεν είχε υπολογίσει.


Ακολούθησε το ταξίδι του Φιλέα Φογκ με το λογισμικό Google Earth.


Δραστηριότητα (email)


Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Φιλέα Φογκ, ο υπηρέτης του, Πασπαρτού, βρίσκει πολλές λύσεις και βγάζει από τη δύσκολη θέση το αφεντικό του. Κάτι ανάλογο κάνει και στο απόσπασμα με τον ελέφαντα.


Άνοιξε το Ηλεκτρονικό λεξικό και βρες τι σημαίνει η λέξη Πασπαρτού. Φάνηκε αντάξιος του ονόματός του;