Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΗΧΟΣ-ΤΟ ΑΦΤΙ ΜΑΣ

Η ακοή είναι βασική αίσθηση, με την οποία αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον και επικοινωνούμε με τους συνανθρώπους μας. Το όργανο της ακοής είναι το αφτί. Το ανθρώπινο αφτί αποτελείται από τρία μέρη:
  • το εξωτερικό αφτί
  • το μέσο αφτί
  • το εσωτερικό αφτί

Στο εξωτερικό αφτί βρίσκονται το πτερύγιο και ο ακουστικός πόρος. Το σχήμα του πτερυγίου βοηθά το ηχητικό κύμα να συγκεντρώνεται και να οδηγείται στον ακουστικό πόρο.



Στο μέσο αφτί βρίσκουμε το τύμπανο και τα τρία οστάρια. Το τύμπανο είναι λεπτή μεμβράνη που ταλαντώνεται όταν το ηχητικό κύμα φτάνει σ' αυτήν. Η παλμική κίνηση του τυμπάνου αναγκάζει τα οστάρια σε κίνηση.

ΚΛΙΚ

Τα οστάρια συνδέουν το τύμπανο με τον κοχλία

Στο εσωτερικό αφτί βρίσκονται οι ημικύκλιοι σωλήνες, η αίθουσα και ο κοχλίας. Οι ημικύκλιοι σωλήνες και η αίθουσα δεν έχουν σχέση με την ακοή αλλά με την αίσθηση της ισορροπίας.


Στον κοχλία βρίσκονται μικρές τρίχες και ευαίσθητα νευρικά κύτταρα, χάρη στα οποία μετατρέπεται το ηχητικό ερέθισμα σε ηλεκτρικό παλμό. Ο ηλεκτρικός παλμός μεταφέρεται με το ακουστικό νεύρο στον εγκέφαλο.

Εικονική λειτουργία της ακοής ΚΛΙΚ

ΠΩΣ ΑΚΟΥΜΕ



ΤΑΞΙΔΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΦΤΙ



ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ

Όπως είπαμε παραπάνω το αφτί μας χρησιμεύει τόσο στο να ακούμε τον ήχο και να καταλαβαίνουμε από πού έρχεται, όσο και για τον έλεγχο της ισορροπίας του ανθρώπινου σώματος. Άρα λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε για να τα προστατεύουμε; Ο καθαρισμός του εσωτερικού του αυτιού με τις λεγόμενες «μπατονέτες» είναι σωστή μέθοδος καθαριότητας;
Ο αναπληρωτής καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Κανδηλώρος απαντά ότι είναι μία λανθασμένη μέθοδος, γιατί τα αυτιά αυτοκαθαρίζονται. Η ανάπλαση του επιθηλίου γίνεται από το τύμπανο και προς τα έξω κι έτσι αποβάλλεται το βύσμα («κερί») όταν χρειάζεται. Επιπλέον, ο έξω ακουστικός πόρος δεν είναι ευθύς. Γι΄ αυτόν τον λόγο, ο καθαρισμός με τις «μπατονέτες» τραυματίζει το δέρμα, τα μικρόβια που φυσιολογικά βρίσκονται εκεί πολλαπλασιάζονται και δημιουργούνται εξωτερικές ωτίτιδες, με πόνο, βουητό και πιθανώς αιμορραγία. Ακόμα, το βύσμα ωθείται προς το τύμπανο και μπορεί να προκληθεί βαρηκοΐα και πόνος(φωτο)


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Έτσι λοιπόν μόνο καθαριότητα ήπιας μορφής επιτρέπεται(απαλό σκούπισμα με πετσέτα και μόνο εξωτερικά).Εάν συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα κεριού, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποφύγουμε να το απομακρύνουμε μόνοι μας, αφού σε αυτή μας τη προσπάθεια ίσως ωθήσουμε το κερί βαθύτερο στον ακουστικό πόρο, πιέζοντας τον τυμπανικό υμένα με συνέπεια τον τραυματισμό του τυμπάνου ή την απώλεια ακοής. Μόνο ο γιατρός ΩΡΛ μπορεί να αφαιρέσει το κερί ή να προτείνει κάποιες ειδικές σταγόνες που κατορθώνουν να το μαλακώσουν ενώ σε μερικές περιπτώσεις συνίστανται ισχυρότερα αποσκληρυντικά. Τα αποσκληρυντικά ή ακόμα και το νερό δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται χωρίς την απαιτούμενη ιατρική οδηγία εάν υπάρχει η υποψία πως έχει διατηρηθεί το τύμπανο, αφού κάτι τέτοιο ίσως προκαλέσει μόλυνση.