Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Με τον όρο ηλεκτρονικό παιχνίδι αναφερόμαστε σε οποιοδήποτε παιχνίδι παίζεται με τη χρήση κάποιας ηλεκτρονικής συσκευής. Αυτή η συσκευή μπορεί να είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, μια κονσόλα παιχνιδιών, ένα κινητό τηλέφωνο κ.τ.λ..
Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν και αυτά εξελιχθεί μαζί με την "έκρηξη" της τεχνολογίας έτσι ένα πρωτοποριακό για την εποχή του παιχνίδι το "pong" να θεωρείται κατά πολύ ξεπερασμένο σήμερα και νέα παιχνίδια με 3d μορφή να θεωρούνται πολύ απλά και ολοένα να βγαίνουν νέα με καλύτερα γραφικά.
Όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν μια μορφή εισόδου δεδομένων από τον χρήστη, π. χ. ένα πληκτρολόγιο, ένα joystick, ένα gamepad ή ποντίκι, και μια μορφή εξόδου που ικανοποιεί τις αισθήσεις του παίχτη, συνήθως ένα μόνιτορ ή μια τηλεόραση και ηχεία.
Παρατηρείται μια τεράστια ποικιλία παιχνιδιών και μια εκπληκτική ποικιλομορφία, που στόχο έχουν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες του κάθε παίκτη. Υπάρχουν πολλά είδη ηλεκτρονικών παιχνιδιών:
Παζλ (Tetris)
Παιχνίδια ρόλων (Elder Scrolls, Eye of the Beholder)
Παιχνίδια δράσης προοπτικής πρώτου ή τρίτου προσώπου (Doom, Quake)
Παιχνίδια στρατηγικής (Civilization, Age of Mythology)
Παιχνίδια περιπέτειας (adventure) (King's Quest, Grim Fandango)
Αθλητικά παιχνίδια (οι σειρές FIFA και NBA Live)
Παιχνίδια εξομοίωσης (The Sims, MS Flight Simulator, SimCity) και άλλα είδη.
Η μέση ηλικία του παίκτη ηλεκτρονικών παιχνιδιών είναι τώρα 30,2 , διαψεύδοντας το μύθο ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι κατά ένα μεγάλο μέρος μια παρεκτροπή για τους εφήβους.
Εκτός από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, που βασίζονται σε δεδομένα που υπάρχουν εγκατεστημένα σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή μια κονσόλα παιχνιδιών, τον τελευταίο καιρό ένα νέο είδος σημειώνει μεγάλη πέραση στο χώρο αυτό - τα Μαζικά Online παιχνίδια (massive online games), εκ των οποίων τα πιο πετυχημένο είναι τα World of WarCraft και Lineage 2. Τα παιχνίδια αυτά παίζονται από εκατομμύρια παίκτες σε όλο τον κόσμο και πολλά από αυτά είναι μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες. Τα παιχνίδια αυτά έχουν μικρές απαιτήσεις από το χρήστη/παίκτη, καθώς έχουν ελάχιστα γραφικά και όλη η επεξεργασία γίνεται στο διακομιστή (server) και όχι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη. Αυτός είναι και ο λόγος (η χρήση ενός φυλλομετρητή και μιας σύνδεσης στο διαδίκτυο) που μπορεί κάποιος να παίξει ακόμη κι από ένα smartphone. Αν και φαίνεται να ανήκουν στην κατηγορία των "ηλεκτρονικών παιχνιδιών" στην ουσία είναι μια άλλη κατηγορία παιχνιδιών.
Κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών νέας γενιάς
Μία από τις κονσόλες παιχνιδιών νέας γενιάς είναι και το Playstation.



Το 3 κυκλοφόρησε από τη Sony τον Νοέμβριο του 2006. Είναι η ολοκαίνουργια κονσόλα της επιτυχημένης σειράς Playstation. Έχει καλύτερα γραφικά και απευθείας σύνδεση gameplay. Με το Playstation 3 μπορείς να προβάλεις ταινίες, να παίξεις μουσική και να σερφάρεις στο διαδίκτυο.
Άλλες κονσόλες παρόμοιες είναι το Xbox 360, το Nintendo κ. ά.


ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Μπες εδώ και προσπάθησε να "ρίξεις" τα διαστημόπλοια των εξωγήινων πριν κατέβουν κάτω
Και από εδώ μπορείς να παίξεις με μια μπάλα που προσπαθείς να καθαρίσεις την οθόνη από τα τουβλάκια