Μετά την Άλωση(1453) και μέχρι την εποχή του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς η Οθωμανική αυτοκρατορία απλωνόταν σε 3 ηπείρους: Ασία, Ευρώπη και Αφρική.
Το 1571 ο ενωμένος χριστιανικός στόλος των Ευρωπαίων νίκησε στη Ναύπακτο τον αήττητο ως τότε Οθωμανικό και το 1699 οι Τούρκοι προσπάθησαν να μπουν στην Κεντρική Ευρώπη αλλά ηττήθηκαν από τον ενωμένο Ευρωπαϊκό στρατό και αναγκάστηκαν να υπογράψουν τη Συνθήκη του Κάρλοβιτς που κόστισε στους Οθωμανούς την Ουγγαρία και άλλες περιοχές.
Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι από τότε έπαψαν να αποτελούν κίνδυνο για την Ευρώπη και φάνηκε πως δε θα αργούσε η στιγμή της κατάρρευσης της.
Το απέραντο κράτος των Οθωμανών το διοικούσε ο σουλτάνος με τη βοήθεια των βεζίρηδων. Αυτοί αποτελούσαν το αυτοκρατορικό συμβούλιο που λεγόταν και Υψηλή Πύλη. Στις επαρχίες του κράτους διορίζονταν πασάδες - διοικητές.
Οι Τούρκοι ασχολούνταν κυρίως με τα στρατιωτικά και καθόλου με εμπόριο,γράμματα ,επιστήμες και καλές τέχνες(αν εξαιρεθεί η περίοδος, 1520-1566, που ήταν σουλτάνος ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής). Έτσι με το τέλος των κατακτήσεων των χωρών έπαψε να ρέει το χρήμα στα ταμεία του κράτους και άρχισε η παρακμή. Ήταν λοιπόν ο "μεγάλος ασθενής" που υπήρχε απλά επειδή οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής δε συμφωνούσαν στο μοίρασμα των εδαφών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας
Ερωτήσεις
α)Ποιες άλλες αυτοκρατορίες παλιότερα ξέρεις να αναπτύχθηκαν στα μέρη όπου δημιουργήθηκε η Οθωμανική αυτοκρατορία;
β) Σύγκρινε τους δυο παρακάτω χάρτες και δες τι κράτη υπάρχουν σήμερα σε περιοχές που τότε κατείχαν οι Οθωμανοί.
β) Σύγκρινε τους δυο παρακάτω χάρτες και δες τι κράτη υπάρχουν σήμερα σε περιοχές που τότε κατείχαν οι Οθωμανοί.
γ)Η λαφυραγωγία των ελληνικών αρχαιοτήτων κορυφώθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, με την επιδρομή ενός γνωστού Άγγλου αρχαιοθήρα.
Διάβασε από εδώ και στείλε με email τις απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα
- Ποιος είναι ο Άγγλος αρχαιοθήρας;
- Με ποια δικαιολογία ζήτησε να πάρει τα έργα τέχνης;
- Από πού τα αφαίρεσε και πού βρίσκονται ακόμα ως σήμερα;
- Ποιο κομμάτι επέστρεψε στην Ελλάδα και πότε;
- Σε ποια μουσεία βρίσκονται σήμερα κομμάτια ελληνικά;