Σε όλους τους λαούς στα παλιά χρόνια υπήρχε η αντίληψη ότι η Γη ήταν επίπεδη, στο κέντρο του Σύμπαντος και ακίνητη. Όμως με τα χρόνια αυτό σιγά σιγά καταρρίπτονταν έως ότου ο Γαλιλαίος το 16ο αιώνα θα είναι ο πρώτος που θα ανακαλύψει ότι η Γη "γυρίζει". Από τότε βέβαια ως σήμερα η αστρονομία έκανε μεγάλα βήματα περιγράφοντας με λεπτομέρεια ότι έχει σχέση με τις κινήσεις της Γης.
Συγκεκριμένα η Γη κάνει ταυτόχρονα δύο κινήσεις.
Πραγματοποιεί:
- μία περιστροφή γύρω από τον(νοητό) άξονά της κάθε 24 ώρες με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά
- και μία περιφορά γύρω από τον ήλιο που διαρκεί 365 ημέρες και 6 ώρες. Αν προσθέσουμε αυτές τις 6 ώρες για 4 έτη προκύπτει μια επιπλέον μέρα(η 29η Φεβρουαρίου) Το έτος με τις 366 ημέρες ονομάζεται δίσεκτο.
Η τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο δεν είναι κυκλική. Είναι ελλειπτική, μοιάζει δηλαδή με συμπιεσμένο κύκλο. Έτσι σε κάποια σημεία της πλησιάζει τον Ήλιο και σε άλλα απομακρύνεται από αυτόν.
Δες διαδραστικά την κίνηση της Γης και της Σελήνης γύρω από τον Ήλιο. Ρύθμισε αν θες και τον χρόνο της τροχιάς σε ώρες, μέρες ή μήνες και δες το αποτέλεσμα ΚΛΙΚ
Η αναπαράσταση της Γης σε σμίκρυνση γίνεται με τη μορφή σφαίρας που ονομάζεται υδρόγειος σφαίρα. Αυτή περιστρέφεται γύρω από έναν άξονα και πάνω της απεικονίζεται ο χάρτης της Γης.