Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΑΦΑΝΙΖΟΥΝ ΤΑ...ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ

Υψηλός τοξικός κίνδυνος από φυτοφάρμακα απειλεί να εξαφανίσει ψάρια και άλλους υδρόβιους οργανισμούς σε μεγάλα ποτάμια της χώρας μας.
Πέστροφες και κυπρίνοι, οστρακόδερμα, όπως οι ποταμίσιες καραβίδες, αργοπεθαίνουν εξαιτίας της ανεξέλεγκτης χρήσης χημικών ουσιών στις αγροτικές καλλιέργειες. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία πρόσφατων ερευνών που παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια του 20ού Πανελληνίου Συνεδρίου Χημείας στα Ιωάννινα.
Ψάρια επιβαρυμένα με υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων ουσιών εντοπίστηκαν στους ποταμούς Αξιό, Έβρο και Στρυμόνα.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι ισχυρή είναι η τοξική επίδραση εντομοκτόνων σε ζωοπλαγκτόν και καραβίδες των ποταμών Αλιάκμονα, Καλαμά, Λούρου καθώς και στη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων.
Τα επίπεδα συγκεντρώσεων φυτοφαρμάκων που ανιχνεύθηκαν στους υδατικούς οργανισμούς σχετίζονται με θνησιμότητα και μειωμένη αναπαραγωγή. Τα κατάλοιπα γεωργικών φαρμάκων όμως «χτυπούν» μέσω της τροφικής αλυσίδας και τα πουλιά - οδηγούνται στον θάνατο σε παραλίμνιες ή παραποτάμιες περιοχές της Ελλάδας - και είναι δυνατόν μέσω της διατροφής να φθάσουν και στον άνθρωπο.
Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων απειλεί και τα υδρόβια πουλιά (πελαργούς, πελεκάνους, φοινικόπτερα κ.ά.). Όπως καταδεικνύει άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Αιγαίου, σε αρκετά δείγματα ιστών (ήπαρ και λίπος) οι συγκεντρώσεις οργανοχλωριωμένων παρασιτοκτόνων είναι τόσο υψηλές που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν τα πουλιά στον θάνατο.
Σχεδόν σε όλα τα δείγματα συκωτιού ανιχνεύθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις υπολειμμάτων οργανοχλωριωμένων φυτοφαρμάκων. Ωστόσο, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι συγκεντρώσεις των οργανοχλωριωμένων ήταν χαμηλότερες, διαπιστώθηκε κάτι ανησυχητικό: η συνεργιστική δράση τους (δηλαδή επιπτώσεις από τον συνδυασμό των δραστικών ουσιών) μπορεί να αποτελέσει μία από τις κύριες αιτίες μείωσης του πληθυσμού των πουλιών. Οι διαφορές στις συγκεντρώσεις που ανιχνεύθηκαν αποδίδονται από τους επιστήμονες στις διατροφικές συνήθειες που έχουν άμεση συνέπεια στα ποσοστά λίπους στο σώμα τους.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της επιστημονικής ομάδας (Θ. Σακελλαρίδης, I. Κωνσταντίνου, Δ. Χελά, Δ. Λαμπροπούλου, A. Δήμου, T. Ακριώτης και Τ. Αλμπάνης), υψηλές συγκεντρώσεις οργανοχλωριωμένων παρασιτοκτόνων και πολυχλωριωμένων διφαινυλίων σχετίζονται με διαταραχές στη γονιμότητα και στην ανάπτυξη, με τη λέπτυνση του κελύφους των αβγών ακόμη και με θνησιμότητα.
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009(Εφημ.¨ΒΗΜΑ")

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ(EMAIL)

1. Για ποια ψάρια , υδρόβιους οργανισμούς και υδρόβια πουλιά που απειλούνται με αφανισμό αναφέρεται το ρεπορτάζ;

2. Για ποιο λόγο;
3.Ποια ποτάμια ή λίμνες αναφέρονται στο ρεπορτάζ;Γράψε τα γεωγραφικά διαμερίσματα στα οποία ανήκουν.

4. Από το παραπάνω ρεπορτάζ καταλάβατε ότι υπάρχει κίνδυνος και για τους ανθρώπους;Γιατί;