Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

ΖΩΑ ΑΣΠΟΝΔΥΛΑ ΚΑΙ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ(1)

Τα ζώα πάνω στη γη είναι αναρίθμητα.

Θυμάσαι το σύνολο των ζώων μιας χώρας ή περιοχής τι είπαμε ότι αποτελεί;
Ζώα υπάρχουν στην ξηρά, όπως όμως και στη θάλασσα, στον αέρα και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες όσο ακραίες και να είναι (έρημοι, πόλοι κλπ)
Τα ζώα τα χωρίζουμε σε δυο μεγάλες κατηγορίες, για να μπορούμε να τα μελετούμε καλύτερα.
Συγκεκριμένα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, ανάλογα με το αν έχουν ή όχι σπονδυλική στήλη. Έτσι χωρίζονται σε σπονδυλωτά, όσα έχουν σπονδυλική στήλη και ασπόνδυλα σε όσα δεν έχουν.

Τα ασπόνδυλα χωρίζονται σε έξι υποκατηγορίες:
  • Σκώληκες

  • Αρθρόποδα

  • Μαλάκια

  • Σπόγγοι

  • Εχινόδερμα

  • Κνιδόζωα
Οι σκώληκες, έχουν μακρουλό και μαλακό σώμα. Ζουν στο έδαφος ή στο νερό, ενώ για να κινηθούν, σέρνουν όλο τους το σώμα προς μια κατεύθυνση αφού δεν έχουν πόδια.

Τα αρθρόποδα, έχουν πόδια που χωρίζονται σε πολλά μέρη και σώμα που καλύπτεται από σκληρό κέλυφος. Είναι η μεγαλύτερη ομάδα στο ζωικό βασίλειο, η οποία περιλαμβάνει και τα έντομα.




Τα μαλάκια, έχουν μαλακό σώμα, ζουν σε ξηρά και θάλασσα και ορισμένα έχουν σκληρό κέλυφος είτε εξωτερικά( μύδι, σαλιγκάρι
) είτε εσωτερικά( σουπιά, καλαμάρι), ενώ το χταπόδι είναι το μοναδικό μαλάκιο που δεν έχει κανένα όστρακο



Οι σπόγγοι, ζουν κάτω από την επιφάνεια του νερού, είναι κολλημένα στους βράχους και το σώμα τους είναι διάτρητο από μικρούς πόρους.



Τα εχινόδερμα, ζουν και αυτά στη θάλασσα, το σώμα τους αποτελείται από πέντε όμοια μέρη και καλύπτεται από πλάκες ή σκληρές βελόνες. Τέτοια είναι ο αστερίας και ο αχινός


Τα κνιδόζωα, ζουν και αυτά στη θάλασσα, παράγουν δηλητήριο με το οποίο σκοτώνουν μικρά θαλάσσια ζώα. Εδώ ανήκουν οι μέδουσες, τα κοράλλια, οι θαλάσσιες ανεμώνες κλπ





Δραστηριότητα
Βρες εικόνες με ασπόνδυλα ζώα και φτιάξε μια παρουσίαση ή καρφίτσωσέ τες στον πίνακα ανακοινώσεων της τάξης μας.