Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Η ΔΙΑΠΝΟΗ

Είπαμε στην αναπνοή των φυτών ότι ανταλλάσσουν τα αέρια( οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα) μέσα από τα στόματα τους. Όταν λοιπόν "ανοίγουν" τα στόματα τους για να περάσουν αυτά τα αέρια, μια ποσότητα νερού εξατμίζεται από το εσωτερικό τους προς το περιβάλλον.
Η διαδικασία αυτή της αποβολής του νερού από τα φύλλα ε
νός φυτού λέγεται διαπνοή και γίνεται και αυτή από το κάτω μέρος του φύλλου, από τους μικροσκοπικούς πόρους που λέγονται "στόματα".


Δες "στόματα¨από διάφορα είδη φυτών ΚΛΙΚ



Τα φυτά ελέγχουν το πόσο νερό θα αποβάλλουν στην ατμόσφαιρα, ανοίγοντας και κλείνοντας τα στόματα τους. Αυτό ονομάζεται ρυθμός διαπνοής.




Το νερό που χάνουν με τη διαπνοή το αναπληρώνουν με το νερό που παίρνουν με τις ρίζες τους από το έδαφος. Έτσι λοιπόν καταλαβαίνεις τώρα γιατί πρέπει να μην ξεχνάμε να ποτίζουμε τα φυτά στο σπίτι μας, αλλά και γιατί μερικά όπως π. χ. ο κάκτος δε χρειάζ
εται πολύ πότισμα.

Δες διαδραστικά όλη τη χρησιμότητα του νερού. Από τη ρίζα, στη φωτοσύνθεση και στη διαπνοή






Η διαπνοή γενικά εξαρτάται στο κάθε φυτό:

  • από την επιφάνεια των φύλλων (όσο μεγαλύτερη επιφάνεια, τόσο μεγαλύτερη διαπνοή)
  • από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος (όσο μεγαλύτερη θερμοκρασία, τόσο μεγαλύτερος ρυθμός διαπνοής)
  • από την υγρασία(μεγάλη υγρασία, σημαίνει μικρός ρυθμός διαπνοής)
  • από τον άνεμο( όσο πιο πολύ φυσάει, τόσο πιο μεγάλος είναι ο ρυθμός διαπνοής)
  • από το άνοιγμα των στομάτων των φυτών( μεγαλύτερο άνοιγμα συνεπάγεται και μεγαλύτερος ρυθμός διαπνοής)
Για να αποδείξουμε ότι ένα φυτό μπορεί να αποβάλλει νερό κατά τη διαπνοή, δε χρειάζεται τίποτε άλλο παρά να σκεπάσουμε για μερικές ώρες μια γλάστρα (με φυτό) με μια διαφανή πλαστική σακούλα και να παρατηρήσουμε κατόπιν ότι θα έχει θολώσει και στο εσωτερικό της θα υπάρχουν σταγονίτσες νερού.




Δραστηριότητα

Δες την παρακάτω εικόνα. Παρουσιάζει τον 24ωρο κύκλο ανοίγματος και κλεισίματος των στομάτων ενός φυτού. Τι καταλαβαίνεις;Πότε δε γίνεται καθόλου διαπνοή; ποιες ώρες της μέρας γίνεται διαπνοή; πότε έχουμε το μεγαλύτερο ρυθμό διαπνοής και πότε το μικρότερο;