Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

ΤΟ ΑΝΑΓΛΥΦΟ ΤΗΣ ΓΗΣ

Η γέννηση της Γης χρονολογείται στα 4,6 δισ. χρόνια.
Βεβαίως και η επιφάνειά της δεν έχει μείνει ίδια
αλλά συνεχώς μεταβάλλεται. Θα θυμάσαι άλλωστε τι είχαμε πει για το διαχωρισμό των ηπείρων σε προηγούμενο μάθημα ( ΚΛΙΚ)
Και μεταβάλλεται από δυνάμεις: ενδογενείς και εξωγενείς.
  • Οι ενδογενείς προκαλούνται στο εσωτερικό της Γης και γίνονται αισθητές με τους σεισμούς και τα ηφαίστεια.
  • Οι εξωγενείς προκαλούνται από την ανθρώπινη παρέμβαση( φράγματα, αποξηράνσεις λιμνών, γέφυρες κλπ) ή από δυνάμεις φυσικές όπως ο άνεμος, η διαφορά θερμοκρασίας, το νερό κλπ
Το ανάγλυφο δηλαδή της Γης το διακρίνουμε σε ηπειρωτικό και υποθαλάσσιο ανάγλυφο.
  • Το ηπειρωτικό, καθορίζεται από δύο μεγάλες ομάδες: τον οριζόντιο και τον κατακόρυφο διαμελισμό. Ο οριζόντιος διαμελισμός αφορά τη μορφολογία των ακτών, των χερσονήσων κλπ ενώ ο κατακόρυφος αφορά τις υψομετρικές διαφορές στη μορφολογία ενός τόπου όπως τα βουνά, οι πεδιάδες, τα ποτάμια κλπ.
  • Το υποθαλάσσιο ανάγλυφο είναι το ίδιο πολύμορφο και διαμορφώνεται από υποθαλάσσιες οροσειρές, βαθιές τάφρους, απότομα βυθίσματα και μεγάλες λεκάνες.

Άλλωστε τα περισσότερα νησιά που είναι διάσπαρτα στους ωκε
ανούς και στις θάλασσες είναι οι κορυφές των υποθαλάσσιων οροσειρών.

Ο άνθρωπος με τη βοήθεια των δορυφόρων χαρτογράφησε το βυθό όλων των θαλασσών. Η σημασία της χαρτογράφησης είναι τεράστια για τη ναυσιπλοΐα αφού τα υποθαλάσσια τοπία εμφανίζουν εντυπωσιακά γεωλογικά χαρακτηριστικά. Δες στην παρακάτω εικόνα χαρτογράφηση τμήματος του κόλπου του Μεξικού. Δες αν θες κι άλλες χαρτογραφήσεις θαλασσών, λιμνών κλπ ΚΛΙΚ
Το ψηλότερο σημείο του ηπειρωτικού ανάγλυφου είναι το Έβερεστ, η διάσημη κορυφή των Ιμαλαίων, που βρίσκεται στα 8.848 μ.





Το μεγαλύτερο βάθος του υποθαλάσσιου ανάγλυφου της Γης βρίσκεται στην τάφρο των Μαριανών, στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανατολικά των Φιλιππίνων και έχει βάθος 10.912 μ.