Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

ΖΩΝΕΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ

Οι περιοχές της Γης δεν έχουν όλες την ίδια βλάστηση. Συναντάμε περιοχές με πλούσια βλάστηση αλλά και περιοχές με φτωχή βλάστηση.
Η κατανομή αυτή της βλάστησης εξαρτάται κυρίως από τη θερμοκρασία σε σχέση πάντα με το γεωγραφικό πλάτος ενός τόπου, το υψόμετρο του και τις τοπικές συνθήκες της περιοχής.


Με τον όρο χλωρίδα, όπως ξέρουμε από πέρσι, εννοούμε το σύνολο των φυτικών ειδών μιας περιοχής. Ανάλογα το σύνολο των ζωικών ειδών ονομάζουμε πανίδα. Και βέβαια η πανίδα επηρεάζεται από την ποικιλία της χλωρίδας και την ποσότητα της βλάστησης, κυρίως λόγω της τροφικής σχέσης
Αλλά ας δούμε τη φυτική διάπλαση, δηλαδή το είδο
ς της βλάστησης, χαρακτηριστικό μιας περιοχής, που συναντάμε στις κλιματικές ζώνες της Γης καθώς και την ανάλογη πανίδα


  • Στην πολική ζώνη, συναντάμε τη φυτική διάπλαση της τούνδρας ( μόνο το καλοκαίρι - στη βόρεια πολική ζώνη ) που λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας επικρατεί μόνο η ανθεκτική στο κρύο βλάστηση δηλαδή βρύα και λειχήνες.

Τα ζώα που μπορούν να ζήσουν σε αυτή τη βλάστηση είναι ο τάρανδος, ο λύκος, η πολική αλεπού και αρκούδα, ο λαγός κλπ
  • Στην εύκρατη ζώνη και νότια της τούνδρας συναντάμε την τάιγκα, δηλαδή δάση από κωνοφόρα δέντρα(πεύκα, έλατα κ.ά.) Την τάιγκα τη συναντάμε σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο.


Μετά την τάιγκα κυριαρχούν τα φυλλοβόλα δάση και οι στέπες, δηλαδή λιβάδια με ξηρό κλίμα.



Στην εύκρατη ζώνη αναπτύσσεται και η μεσογειακή βλάστηση, που χαρακτηρίζεται από μεικτά δάση, θάμνους, ελιές κλπ
.
Στη ζώνη αυτή συναντάμε κυρίως κατοικίδια και ζώα που ζουν ελεύθερα στη φύση.
  • Τέλος στην τροπική ζώνη, συναντάμε το τροπικό δάσος που είναι γνωστό και σαν ζούγκλα και χαρακτηρίζεται από ψηλή βλάστηση εξαιτίας των πολλών βροχών.

Επίσης αναπτύσσεται η σαβάνα σε ημιλιβαδικές εκτάσεις από φυλλοβόλα αγκαθωτά δέντρα με μικρά φύλλα, θάμνους και πόες.


Στη σαβάνα ζουν ελέφαντες, ζέβρες, τίγρεις, λιοντάρια γεράκια, γύπες κ. α. Στις ξηρές περιοχές αναπτύσσεται και εδώ, όπως και στην εύκρατη ζώνη, η φυτική διάπλαση της στέπας, ιδίως κατά την εποχή των βροχών.


Αυτή αποτελείται από μικρούς θάμνους και μικρά δέντρα και φιλοξενεί χορτοφάγα ζώα( άλογα, καμήλες κ. ά.), τρωκτικά, σαύρες και φίδια

Τα δάση όλου του κόσμου - χάρτες

ΚΛΙΚ

ΚΛΙΚ

Δες φωτογραφίες από ζώα και φυτά του Αμαζονίου

ΚΛΙΚ

Χάρτης Βλάστησης Αφρικής